Hlavní obsah

Merkelové od vítězství ve volbách značně klesla obliba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba německé kancléřky Angely Merkelové podle průzkumu institutu YouGov od jejího vítězství v zářijových volbách značně poklesla. Takřka každý druhý Němec si podle sondáže vypracované pro agenturu DPA přeje, aby Merkelová kancléřský post opustila ještě před završením svého čtvrtého mandátu, který v případě úspěšných koaličních rozhovorů skončí v roce 2021.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Zatímco v říjnovém průzkumu YouGov se 44 procent respondentů vyslovilo pro to, aby Merkelová německou vládu vedla až do příštích řádných voleb plánovaných na rok 2021, nyní si to přeje 36 procent oslovených. Naopak 47 účastníků ankety chce, aby Merkelová kancléřský úřad opustila předčasně, v říjnu takové řešení upřednostnilo 36 procent respondentů.

Merkelová se po volbách neúspěšně snažila sestavit koaliční vládu se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými, jednání ale zkrachovala.

Alternativou by mohlo být pokračování dosavadní velké koalice kancléřčiny konzervativní unie (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD). Sociální demokraté nejdříve společnou vládu odmítli, nakonec ale na jednání kývli. Sondážní rozhovory začnou v lednu.

Možným řešením je také menšinová vláda Merkelové, kterou si ale kancléřka nepřeje, případně další vyjednávací pokus s FDP a Zelenými, poznamenal deník Die Welt. Krajním východiskem je pak uspořádání předčasných voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám