Hlavní obsah

Trumpova slova o Jeruzalémě dál budí vášně. Protest se konal i u Bílého domu

Tisíce lidí demonstrovaly v sobotu ve Washingtonu poblíž Bílého domu proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, jímž uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Informovala o tom agentura Anadolu. Podobné protesty se dosud odehrávaly hlavně na Blízkém východě.

Foto: James Lawler Duggan, Reuters

Protesty kvůli Trumpovým slovům o Jeruzalémě, které se konaly poblíž Bílého domu ve Washingtonu.

Článek

Shromáždění ve Washingtonu organizovaly americké promuslimské skupiny, jako je Výbor americko-islámských vztahů (CAIR).

„Jeruzalém je věčné hlavní město Palestiny, ať už se to Trumpovi či jeho kamarádovi, válečnému zločinci (izraelskému premiérovi) Benjaminu Netanjahuovi líbí, nebo ne,“ prohlásil jeden z řečníků. „Pokud chce prezident dát státu Izrael majetek, měl by dát nějaký svůj,“ dodal s tím, že Trump nemá právo vydávat půdu Palestinců.

Protest, který se obešel bez incidentů, skončil před Kongresem. Akce se zúčastnili i někteří židé z New Yorku a Washingtonu, kteří odmítají sionismus.

Jeruzalém
Je posvátným městem judaismu, islámu a křesťanství. Jeho status je dlouhodobým předmětem konfliktu Izraelců a Palestinců. Jeho východní část Izrael obsadil v šestidenní válce v roce 1967. Tuto anexi mezinárodní společenství neuznává. V roce 1980 Izrael prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město” státu. Mezinárodní společenství chce, aby se konečný status města vyřešil jednáním Izraelců a Palestinců.

Trump svým prohlášením o Jeruzalémě, které pronesl začátkem prosince, vystupňoval napětí v oblasti a popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v regionu ho kritizovala i řada západních zemí a Evropská unie. Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, neboť obě strany ho chtějí za své hlavní město.

Výzvy k bojkotu amerického zboží 

V Indonésii muslimští duchovní v neděli vyzvali na protest proti Trumpovu rozhodnutí k bojkotu amerického zboží. Desítky tisíc lidí se v Jakartě ze stejného důvodu opět zúčastnily protestního pochodu, informovala agentura AP.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Protest v Jakartě vyvolaný slovy Donalda Trumpa o Jeruzalému

Podle odhadu policie se v hlavním městě sešlo kolem 80 tisíc demonstrantů, podle některých médií jich byl minimálně dvojnásobek. Protesty proti Trumpovu kroku pokračují v nejlidnatější muslimské zemi na světě už desátý den.

„Indonésie se spojuje pro Palestinu“ nebo „Zachraňte naši Palestinu“ hlásaly některé transparenty, které demonstranti nesli.

Reklama

Výběr článků

Načítám