Hlavní obsah

Spojené státy evropské? Merkelová Schulzovu vizi zavrhla

Právo, DPA, vpl

Kancléřka a šéfka křesťanské demokracie CDU Angela Merkelová odmítla požadavek Martina Schulze, předsedy soc. dem. (SPD), na vytvoření Spojených států evropských do roku 2025 s tím, že členské země, které by nesouhlasily, by musely novou podobu Evropské unie opustit.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU)

Článek

„Soustřeďme se do roku 2025 na užší spolupráci v zahraniční a obranné politice, ve vzdělávání, vědě, výzkumu, v rozvojové pomoci. EU musí být především přímo na místě u lidí, být inovační a nabízet lidem práci,“ dodala v sobotu v Berlíně.

Alexander Dobrindt, vlivný politik bavorské CSU, šel ještě dál. „Každý, kdo chce Spojené státy evropské a tím i odstranění národních států v nadcházejících sedmi letech, a všechny, kteří by se nechtěli tomuto diktátu podvolit, vyrazit z EU, snese označení proevropský radikál. SPD se změnila z dělnické strany na odnož EU,“ řekl.

Nedělník Welt am Sonntag napsal, že Schulzův návrh, který údajně nekonzultoval s vedením strany, zatížil ovzduší před prvním setkáním špiček CDU/CSU a SPD kvůli možnému pokračování současné velké koalice. Schůzka se má konat ve středu v Berlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám