Hlavní obsah

Mise vyšetřující chemické útoky v Sýrii končí, Rusko rezoluci vetovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ve čtvrtek v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci o prodloužení mise vyšetřující chemické útoky v Sýrii. Je to podesáté, co Moskva v této organizaci vetovala text o Sýrii od začátku syrského konfliktu v roce 2011. Mandát mise končí o půlnoci.

Foto: Reuters

Oběti útoku v syrském Chán Šajchúnu

Článek

Ruské veto se týká textu navrženého Spojenými státy. Rada měla hlasovat o dvou návrzích, ten druhý měl být ruský. Podle agentury Reuters však Rusko svůj text těsně před hlasováním stáhlo.

Oba se lišily v pasáži o závěrech, k nimž zatím vyšetřovatelé došli. Tyto neshody mezi USA a Ruskem se nepodařilo odstranit ani po čtrnáctidenním vyjednávání diplomatů.

Rusku se nelíbilo, že vyšetřovatelé, jejichž mise se označuje zkratkou JIM, ve své zprávě připsali dubnový chemický útok v Sýrii tamnímu režimu. V Chán Šajchúnu, ovládaném opozicí, při něm zahynuly desítky civilistů. Použit byl sarin. [celá zpráva]

Damašek a Moskva tvrdí, že vyšetření nebylo řádné a že bomba zasáhla sarin uskladněný na zemi a ten se pak uvolnil do vzduchu. USA pak provedly odvetný útok na syrskou leteckou základnu, odkud podle USA vzlétlo letadlo s plynem.

Pro přijetí rezoluce bylo zapotřebí devět z 15 hlasů členů rady, přičemž ani jeden z pěti stálých členů, k nimž patří Rusko, nesměl použít právo veta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám