Hlavní obsah

Rusky mluvících rapidně ubývá

Počet rusky mluvících lidí se za posledních 25 let snížil až o 50 miliónů. Týká se to především bývalých sovětských republik a zemí někdejšího socialistického bloku. Zájem o ruštinu přesto ve světě roste.

Foto: Profimedia.cz

Rusky umí čím dál méně lidí (ilustrační foto)

Článek

Podle agentury TASS to v sobotu na Ruském světovém shromáždění uvedl předseda výboru pro vzdělávání a vědu ruské Státní dumy Vjačeslav Nikonov. „Starší rusky mluvící generace v bývalých sovětských republikách a v (někdejším) socialistickém bloku, kde se ruština vyučovala ve škole, za posledních 25 let prakticky zanikla. Mladší generace v těchto zemích rusky nemluví,” uvedl Nikonov.

Ruština si přesto v postsovětských republikách znovu získává svou dominantní pozici, tvrdí poslanec. Zvláště v zemích bývalého Sovětského svazu může totiž znalost ruského jazyka otevřít řadu možností, včetně cesty k zaměstnání. A zájem o ruštinu roste v jiných zemích, jako například v Číně, dodal Nikonov.

Moskva se nyní snaží výuku ruského jazyka zajistit prakticky ve všech zemích světa, včetně těch, kde se tento jazyk dříve nikdy nevyučoval, jako například v Nikaragui nebo Indonésii. Po celém světě tak otevírá výuková centra, kterých je zatím 115. Naposledy se takové středisko otevřelo v syrské metropoli Damašku.

Odhaduje se, že rusky v současnosti ve světě mluví přibližně 260 miliónů lidí. V Evropě je to jen sedm procent obyvatel, z nichž je ruština pro pouhé procento mateřským jazykem, uvádí Český statistický úřad s odvoláním na evropský průzkum eurobarometr. „Výjimky najdeme pouze v Lotyšsku a Estonsku, kde je (ruština) mateřským jazykem velké části obyvatel (26 % a 17 %),” stojí v dokumentu.

Anketa

Mluvíte rusky?
Ano
70,8 %
Ne
29,2 %
Celkem hlasovalo 1003 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám