Hlavní obsah

Čecha v Kambodži obžalovali za sex s čtrnáctiletou. Do rodiny chodil opakovaně

Aktualizováno

Z pohlavního styku s nezletilou osobou byl v úterý v Kambodži obviněn 46letý Čech, kterého místní policie zatkla v neděli. Hrozí mu pět až deset let vězení, napsal server Khmer Times. Muž prý často navštěvoval rodinu jisté 14leté dívky a rodičům při každé návštěvě nechal 20 až 50 dolarů (440 až 1100 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Policie v Kambodži (ilustrační foto)

Článek

Policisté z útvaru pro boj s obchodováním s lidmi a ochranu nezletilých Čecha zadrželi v domě, který si pronajímal ve městě Siem Reap na severozápadě Kambodže. Našli u něj dívčí šaty, hračky, kondomy, digitální fotoaparát a laptop.

„Vyšetřovací soudce provinčního soudu muže poslal do vězení. V případě odsouzení mu hrozí pět až deset let,” řekl webu Khmer Times Chea Heng ze zvláštního policejního útvaru.

„Dotyčný Čech byl obviněn a soudem byla zamítnuta žádost o vyšetřování na svobodě. To znamená, že zůstává ve vazbě a bude vyšetřován ve vazbě," sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Dodala, že vazba může podle kambodžských zákonů trvat až šest měsíců a poté může být dotyčný zproštěn obvinění a propuštěn, anebo začne soud.

Pokud bude muž odsouzen, může požádat o vykonání trestu v České republice. Podmínkou je, že Česko bude Kambodži garantovat, že si trest odpyká, a že kambodžské úřady budou s přesunem souhlasit. „Musel by také zaplatit náklady spojené s transferem," doplnila Valentová, což činí kolem 150 000 korun.

Zadrženého Čecha v úterý navštívil český konzul.

Usiloval o adopci

Podle policie podezřelý v uplynulém roce často navštěvoval dům 14leté dívky a usiloval o její adopci. Když získal důvěru rodiny, dívka údajně směla za Čechem docházet do jeho bydliště, kde podle policie docházelo k sexuálnímu zneužívání.

Sexuální zneužívání dětí je v Kambodži dlouhodobý problém. Země postupně získala pověst útočiště cizinců, kteří mají zájem o tento druh sexu a kteří zneužívají chudoby místních obyvatel a donedávna také laxního uplatňování zákonů. Zástupce kambodžské nevládní organizace zabývající se právy dětí k případu zadrženého Čecha řekl, že celá rodina oběti byla mužem „zpracována” a postupně se na něm stala závislou.

Reklama

Výběr článků

Načítám