Hlavní obsah

Silný a nebezpečný vítr hrozí také v Německu, Rakousku či na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo a Rakousko se připravují na příchod bouře doprovázené vichřicí, která se v neděli očekává rovněž v České republice. Podle německé agentury DPA by se lidé měli vyhýbat procházkám po lese a cestující by měli počítat s výpadky v železniční přepravě. Před silným větrem varovali také meteorologové na Slovensku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve Vídni budou v neděli uzavřeny parky a zahrady, omezen bude rovněž vstup na některé hřbitovy.

„Při předpokládaných rychlostech větru až 120 kilometrů za hodinu se mohou lámat větvě a padat stromy,“ řekl agentuře APA šéf vídeňské lesní správy Andreas Januskovecz. „V lese a pod stromy to znamená ohrožení lidských životů,“ dodal.

V Německu je příchod bouře podle meteorologů očekáván v noci na neděli, v plné síle by bouře měla propuknout v neděli dopoledne. V oblasti Severního moře a vysokých polohách je dokonce zapotřebí počítat s orkány, napsala DPA.

Kvůli bouři bude v neděli uzavřena berlínská zoologická zahrada. Německá železniční společnost Deutsche Bahn v sobotu uvedla, že by od nedělního rána mohla v oblastech zasažených bouří omezovat provoz.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek varoval, že extrémně silný vítr v neděli zasáhne rovněž Českou republiku. V nárazech bude dosahovat rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu, na horách ale udeří vichřice o rychlosti až 160 km/h. Vítr by mohl podle meteorologů ohrozit lidské životy a způsobit škody na velkém území.

Varování před silným větrem vydali také meteorologové na Slovensku.

„V neděli očekáváme silný vítr, který v obydlených částech Slovenska většinou dosáhne rychlosti v nárazech 60 až 90 km/h, ojediněle i nad 100 km/h. Na hřebenech hor nad pásmem lesa se vyskytne až silná vichřice,“ uvedl Slovenský hydrometeorologický ústav na webu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám