Hlavní obsah

Vyhrál český Trump, ČSSD zažila brutální pád, komentují volby v zahraničí

Úspěchu hnutí ANO v parlamentních volbách si všímá zahraniční tisk i tiskové agentury, přičemž jej označují za magnáta přezdívaného český Trump. Registrují i úspěch protimigrační ultrapravicové SPD a nástup protisystémových stran. ČR čekají s ohledem na průběžné výsledky obtížná jednání o vládní koalici, napsala rakouská agentura APA.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš odevzdal v Průhonicích u Prahy svůj hlas ve sněmovních volbách.

Článek

Agentura Bloomberg zmínila, že Babiš čelí stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu. Připomněla i jeho výrok, že chce řídit stát jako firmu a že míní bojovat proti muslimské migraci a odmítá hlubší integraci EU. Připomíná, že jde o druhého nejbohatšího Čecha, který byl srovnáván s italským premiérem Silviem Berlusconim, protože také skupoval média, a s Donaldem Trumpem.

AFP Babiše dokonce přímo označila za českého Trumpa, jeho hnutí ANO pak za „protikorupční”. Problémy jeho předsedy však nezmínila. Uvedla, že je proti euru a že chce zabránit omezování národní suverenity přijímáním migračních kvót. Je však proti vystoupení z EU.

I server listu Süddeutsche Zeitung se vrátil ke kampani, v níž se Babiš stavěl do role bojovníka proti korupci a kritika EU. Vystoupení z unie ale pravicový populista, kterému se přezdívá český Trump, nepožadoval, připomíná web.

Úpadek „mainstreamu”

Agentura AP napsala, že výsledek voleb znamená ránu pro tradiční politické strany. Zmínila, že Babišovo přesvědčivé vítězství ukazuje na to, že středoevropská Česká republika se posune doprava. „Vítězství mu dláždí cestu k tomu, aby se stal příštím premiérem, nehledě na obvinění ze zpronevěry v souvislosti s dotacemi Evropské unie,” poznamenává AP.

I ona připomněla, že ANO spolu s ostatními českými stranami odmítá unijní kvóty na běžence a že Babiš kritizuje EU a odmítá stanovit datum na přijetí jednotné evropské měny euro. „Jeho vítězství tak může vyústit ve vznik další euroskeptické vlády ve střední Evropě,” dodala AP s narážkou na Polsko a Maďarsko.

Web týdeníku Der Spiegel upozorňuje na kritické hlasy, které varovaly před tím, že se v Česku mohou objevit podobné tendence jako v Maďarsku a Polsku, což by vedlo k prohloubení příkopu mezi západem a východem Evropské unie.

SPD označují zahraniční agentury shodně jako ultrapravicové. AFP ho přirovnává k francouzské Národní Frontě. Její šéfka Marine Le Penová také Tomia Okamuru podpořila. Upozorňuje, že úspěch SPD připomíná úspěchy ultrapravicových stran v Německu a v Rakousku.

O obavách píše i  AP, protože do parlamentu vstoupí strany, které nejsou považovány za takzvané mainstreamové.

Brutální pád ČSSD

Reuters se pozastavuje nad neschopností dosud vládní sociálnědemokratické ČSSD zúročit ve volbách nynější hospodářskou prosperitu země. „Česká ekonomika se poslední čtyři roky těší rychlému růstu, vyrovnanému rozpočtu a nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii, ale sociální demokraté, kteří vedou vládu spolu s ANO a dalším partnerem, nebyli schopní toto zužitkovat.”

AFP k volební ztrátě ČSSD uvedla, že strana končícího premiéra Bohuslava Sobotky zažila brutální pád.

Reklama

Výběr článků

Načítám