Hlavní obsah

Třetina mladých Slováků podle průzkumu přemýšlí o tom, že zemi opustí

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Téměř třetina mladých Slováků přemýšlí o tom, že by natrvalo opustila rodnou zemi. Vyplývá to z průzkumu Rady mládeže Slovenska (RMS), kterého se zúčastnilo 700 mladých lidí ve věku 15 až 24 let.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu se mladí lidé necítí být součástí země a nedůvěřují institucím. „Mladí Slováci se cítí frustrováni a vyloučeni ze společnosti. Necítí podporu ani zájem ze strany státu,“ řekla ředitelka RMS Katarína Čavojská.

Přes 80 procent mladých Slováků nedůvěřuje vládě a 67 procent soudům. Až 43 procent z nich si myslí, že nemají žádný vliv na fungování státu a institucí. Naopak až 69 procent mladých Slováků důvěřuje mládežnickým a studentským aktivitám.

Rada mládeže Slovenska
Sdružuje nevládní organizace, které se věnují dětem a mládeži. V současnosti jich zastřešuje 22. Všechny dohromady sdružují více než 55 tisíc dětí a mladých lidí. Rada vznikla v roce 1990 jako občanské sdružení. Zabývá se oblastí vzdělávání, ale i zapojením mladých lidí do politiky a veřejného života. Deklaruje se jako nezávislá a nadstranická.
Zdroj: www.mladez.sk

Politikou se zabývají pouze mezi přáteli a rodiči. Jen osm procent se za poslední rok zúčastnilo veřejného shromáždění nebo demonstrace. „Cítí, že politika jde mimo ně,“ konstatovala Čavojská. Výsledkem je pasivita mladých lidí, odchod ze země a v horším případě příklon k extremismu.

„Řešení jejich politické frustrace a alarmující nedůvěry vidíme jednoznačně v systematickém zapojování mladých lidí do politických rozhodování,“ dodala Čavojská.

Reklama

Výběr článků

Načítám