Hlavní obsah

Počet obyvatel Německa vzroste v následných letech o milión, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černé scénáře, které předpovídaly, že v Německu v následujících letech značně poklesne počet obyvatel, se nenaplní. Tvrdí to alespoň studie Institutu německého hospodářství (IW), podle kterého bude v roce 2035 v Německu žít dokonce o milión lidí více než nyní. Podíl na tom bude mít přistěhovalectví, ale i vyšší porodnost.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bundestag v Berlíně. Ilustrační foto

Článek

„Dlouho očekávaný pokles počtu obyvatel Německa se zjevně v následujících dvou dekádách nedostaví,” uvádí studie německého výzkumného ústavu. Zatímco v roce 2015 žilo v Německu 82 miliónů obyvatel, v roce 2035 by to mohlo být podle vědců až 83,1 miliónu.

Značně rozdílný bude ale vývoj počtu obyvatel v jednotlivých částech Německa. Zatímco velká města jako Berlín či Hamburk budou nadále růst, ve východních spolkových zemích, jako je Durynsko či Sasko-Anhaltsko, bude nadále lidí ubývat. Obě jmenované spolkové země by mohly přijít každá až o deset procent obyvatel.

Německé hlavní město bude mít podle studie v roce 2035 už čtyři milióny obyvatel. Z rozlohou velkých spolkových zemí bude počet obyvatel nejvíce růst v Bavorsku, a to především díky atraktivitě jeho metropole Mnichova.

Reklama

Výběr článků

Načítám