Hlavní obsah

Útočník zavraždil na nádraží v Marseille dvě ženy, armáda ho na místě zastřelila

• Aktualizováno
Novinky, hro

Francouzská armáda zastřelila v neděli odpoledne na hlavním vlakovém nádraží v Marseille na jihovýchodě Francie útočníka s nožem. Podle místních médií zavraždil dvě ženy, motiv ani identita pachatele zatím není známa. Před svým zneškodněním podle svědků vzýval Alláha. K útoku se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásila večer teroristická organizace Islámský stát (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci a policisté v okolí nádraží v MarseilleVideo: Reuters

 
Článek

„Dvě oběti byly ubodány,” řekl agentuře AFP šéf místní policie Olivier de Mazieres. Obě oběti jsou ženy - jedné útočník údajně podřízl krk, druhou pobodal, uvádí s odvoláním na místní média britská BBC.

Jeden z prvních snímků z místa činu ukazuje ležící oběť útočníka na prostranství před nádražím a zastřeleného muže, nad nímž stojí ozbrojení vojáci.

Prvotní zprávy uváděly jednu oběť a jednoho vážně zraněného. Média hovoří i o několika lehce zraněných, jejich počet však neuvádějí.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Policejní vyšetřovatelé u těla útočníka v Marseille

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Cestující čekají před vlakovým nádražím v Marseille, které policie po útoku zcela uzavřela.

Policie nádraží i okolní přístupové cesty okamžitě uzavřela, zrušeno bylo několik spojů včetně mezinárodních. Místní obyvatele vyzývá, aby se nádraží a jeho okolí vyhnuli. Částečně byl provoz dopravního uzlu obnoven až v podvečer.

Spekulovat o motivu útočníka zatím police odmítá, jeho oběti ještě neidentifikovala. Deník La Provence s odvoláním na svědky uvádí, že útočník křičel „Alláhu Akbar” (arabsky „Bůh je veliký”) a jeho věk odhadují na třicet let.

„Neměl u sebe žádný doklad. Policie nyní odebírá otisky prstů, aby je porovnala s národní databází. Zatím není známo, zda byl muž v hledáčku tajných služeb,” uvedl dále deník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Armáda v Marseille zastřelila na nádraží útočníka s nožem, nejméně dva mrtvíVideo: AP

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uzavřené nádraží v Francie Marseille Video: Reuters

Podle informací listu byl nedaleko incidentu nalezen identifikační průkaz s rokem narození 1996. Neexistuje však důkaz, že skutečně patří jedné z obětí, poznamenává dále La Provence.

Web televize Sky News však hovoří o dvacetiletém útočníkovi severoafrického vzhledu. O obětech deník uvedl, že jimi byly ženy ve věku 17 a 20 let.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Okolí nádraží ve francouzském městě Marseille policie uzavřela.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Policisté okolí nádraží zcela uzavřeli.

Na místo neštěstí v podvečer dorazil ministr vnitra Gérard Collomb, který tento záměr předtím oznámil na Twitteru. Úřady útok vyšetřují jako teroristický čin, nemohou však zatím vyloučit ani jiný motiv. Dle Sky News uvedly, že zahájily vyšetřování „vražd spojených s teroristickou organizací” a „pokusu o zabití veřejného činitele”. Některá média za „veřejného činitele” uváděla jednu z obětí.

V srpnu v jihofrancouzském přístavním městě útočil rovněž nožem silně rozrušený pětatřicetiletý muž. Napadl tři náhodné kolemjdoucí a lehce je zranil, než ho zatkla policie. Incident však nebyl považován za teroristický útok. [celá zpráva]

Jen pět dní před incidentem ve městě naboural také psychicky rozrušený muž do dvou autobusových zastávek. Jeden člověk tehdy zemřel, ani tento čin úřady nevyhodnotily jako teroristický útok. [celá zpráva]

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Budova nádraží v Marseille, kde došlo k útoku.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Policejní vyšetřovatelé u těla zastřeleného útočníka na nádraží v Marseille

Vojáci dohlížejí ve Francii na ulice a dopravní uzly od pařížských útoků v listopadu 2015. V zemi od té doby platí výjimečný stav. Teroristé tehdy provedli několik koordinovaných akcí, při nichž zemřely desítky lidí. Nejvíce lidí zemřelo v hudebním klubu Bataclan. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám