Hlavní obsah

USA vyšle do Afghánistánu tři tisíce vojáků, většina už je na cestě, oznámil Mattis

Spojené státy vyšlou do Afghánistánu tři tisíce vojáků a většina z nich už je na cestě nebo se na ni chystá. Ve Washingtonu to v pondělí sdělil novinářům ministr obrany Jim Mattis. Rozkaz k vyslání příslušníků ozbrojených sil do Afghánistánu podepsal ministr už koncem srpna, tehdy však nesdělil, o kolik vojáků jde.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Americký voják v Afghánistánu (archivní foto z roku 2011)

Článek

Spojené státy měly dosud v Afghánistánu asi 11 000 mužů a žen ve zbrani, v době vrcholného nasazení v roce 2011 jich tam bylo na sto tisíc. Afghánské armádě v tažení proti islamistům z hnutí Taliban pomáhá kromě vojáků USA dalších pět tisíc vojáků ze zemí NATO, včetně českých.

Mattis se rovněž novinářům svěřil se strategickými úvahami o napětí na Korejském poloostrově. Podle agentury Reuters naznačil, že existují vojenské plány na řešení krize, které by jihokorejskou metropoli Soul ušetřily brutálního protiútoku z KLDR. Na přímý dotaz, zda nějaké takové plány existují, Mattis odpověděl: „Ano, jsou. Ale o detailech mluvit nebudu.”

Americký ministr zároveň novináře ujistil, že věří v účinnost diplomacie a sankcí při nátlaku na Pchjongjang, který americké spojence v regionu ohrožuje jadernými a raketovými testy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám