Hlavní obsah

Chorvatský ministr chce Masarykovu ulici v Záhřebu přejmenovat

Kontroverzní chorvatský ministr kultury Zlatko Hasanbegović je pro přejmenování ulice prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v Záhřebu. V rozhovoru poskytnutém chorvatské televizní stanici RTL v úterý řekl, že Masaryk má mít ulici v Praze nebo v Bělehradě, ale nikoli v chorvatské metropoli.

Foto: Právo

Československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk

Článek

„To je historická diskuse. Je třeba, aby Masaryk jako velký český státník měl ulici v Praze, aby měl jako stoupenec srbsko-jugoslávských proudů ulici v Bělehradě, ale to neznamená, že by takovou ulici měl mít v Záhřebu,“ prohlásil Hasanbegović, který patří mezi iniciátory nynějšího přejmenování náměstí maršála Tita v centru chorvatského hlavního města na náměstí Chorvatské republiky.

Ministr tvrdil, že on sám není iniciátorem, pokud jde o otázku přejmenování Masarykovy ulice. Podle něj tuto iniciativu přednesl už v roce 1999 tehdejší poslanecký klub Chorvatského demokratického společenství (HDZ) na návrh akademika Ranka Marinkoviče.

„Podle jednacího řádu parlamentu je povinností zahájit o tomto návrhu rozpravu a dotázat se dnešních poslanců HDZ, jestli za tímto požadavkem nadále stojí, nebo nestojí,“ prohlásil Hasanbegović.

Reklama

Výběr článků

Načítám