Hlavní obsah

Máme ničivou zbraň umístitelnou na mezikontinentální balistickou střelu, tvrdí Severokorejci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea tvrdí, že má zbraň s „velkou ničivou silou“, která může být umístěna na mezikontinentální balistickou střelu. Informovala o tom v neděli severokorejská státní agentura KCNA. Později režim uvedl, že bombu úspěšně otestoval.

Foto: KCNA/File Photo, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli (ilustrační foto)

Článek

Agentura uvedla, že se severokorejský vůdce Kim Čong-un přišel podívat na to, jak vědci pokračují ve vývoji jaderných zbraní a že si prohlédl údajně vodíkovou bombu umístitelnou na dalekonosnou balistickou raketu.

Zda je tomu skutečně tak, není možné nezávisle ověřit.

I když experti přiznávají, že autoritativní režim dělá pokroky ve vývoji zbraní, podle agentury AFP mají zahraniční analytici pochybnosti o schopnosti Severní Koreje vyrobit vodíkovou pumu v tak malých rozměrech, aby mohla tvořit hlavici nosné rakety.

Bomba, jejíž všechny součásti prý byly vyrobeny v KLDR, může podle agentury KCNA nést nálož o síle od desítek do stovek kilotun a může být podle potřeb odpálena i ve velké výšce. „Je multifunkční termonukleární bombou s velkou ničivou silou,“ uvedli Severokorejci.

O něco později — po zprávách o otřesech země v oblasti — režim uvedl, že bombu úspěšně otestoval. [celá zpráva]

Zpráva přichází necelý týden poté, co KLDR odpálila balistickou střelu, která přeletěla Japonsko, což opět o něco zvýšilo napětí v oblasti.

Pět ověřených testů 

KLDR dosud provedla pět ověřených jaderných testů v letech 2006, 2009, 2013 a dva v loňském roce. Rovněž provedla sérii zkoušek raket různého doletu.

Rada bezpečnosti OSN přijala již osm rezolucí vyhlašujících sankce proti KLDR s cílem ji zastavit v dalším vývoji jaderných a raketových zbraní. Kýžený výsledek ale neměla žádná z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám