Hlavní obsah

Jižně od Houstonu se protrhla hráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston
Aktualizováno

Kapacity vody u hned několika velkých vodních nádrží nedaleko zatopeného Houstonu byly překročeny a voda z nich začala přetékat. Jižně od města se protrhla hráz. Zaplavenému velkoměstu hrozí další přívaly vody. Úřady nařídily další evakuace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ničivé záplavy v HoustonuVideo: Reuters

 
Článek

Vodohospodáři začali už dříve upouštět vodu z nádrže Addicks vzdálené zhruba 30 kilometrů na západ od Houstonu. Přesto v úterý oznámil zástupce okresní správy Jeff Lindner, že se voda vylila z břehů.

Podobné problémy se záhy vyskytly na jihu. Zástupci okresu Brazorie jižně od Houstonu ohlásili, že se protrhla hráz u Columbia Lakes. Úřady současně vyzvaly všechny lidi žijící v okolí, aby odtamtud okamžitě odešli. Evakuace v místě nicméně začaly už o víkendu.

Podobně hrozivá situace je i na dalších nádržích na jihu.

V případě Houstonu se úřady tolik protržení hrází neobávají, jako toho, že přibude další voda v řece Buffalo Bayou, která čtvrtým největším městem USA Houstonem protéká.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Lidé prchají úpřed velkou vodou způsobenou tropickou bouří Harvey

Úřady mají současně obavy o situaci na Barkerově nádrži, s níž také západně od Houstonu regulují stav vody v Buffalo Bayou. [celá zpráva]

Záplavy v Houstonu a dalších místech Texasu způsobila osmisetletá voda. Hurikán Harvey, který povodně způsobil, má přitom u Houstonu udeřit ve středu znovu. I když už oslabil na tropickou bouři, nově má napršet až 50 centimetrů vody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry Houstonu po bouři HarveyVideo: Reuters

Živel začíná tíživě dopadat i na stát Louisiana. Meteorologové vydali varování také pro pobřežní oblasti Mississippi a Alabamy, kde rovněž silně prší.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Zaplavený Houston

Lijáky vyhnaly z domovů tisíce lidí a zapříčinily smrt nejméně devíti lidí v okolí Houstonu. Národní garda dosud před velkou vodou zachránila více než 3500 lidí.

Houston chce zřídit dalších 10 000 nouzových ubytovacích míst pro evakuované lidi. V úterý město požádalo federální úřady o pomoc při jejich zřizování.

Corpus Christi, které hurikán zasáhl jako první, v úterý navštívil prezident Donald Trump. Lidem slíbil rychlou a důkladnou rekonstrukci postižených míst.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump v texaském Corpus Christi, které se vzpamatovává z řádění hurikánu a bouře Harvey.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám