Hlavní obsah

Francouz dostal za pomoc migrantům podmínku, pomáhat chce dál

Francouzský farmář a aktivista Cédric Herrou byl v úterý odsouzen k podmíněnému trestu čtyř měsíců vězení za to, že pomohl dvěma stovkám migrantů přejít italsko-francouzskou hranici. Herrou ale ničeho nelituje a řekl, že ve svém boji bude pokračovat, napsal web deníku Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Cédric Herrou a jeho podporovatelé před soudní budovou v Aix-en-Provence

Článek

Farmář z Breil-sur-Roya v jihovýchodním departementu Alpes-Maritimes byl již dříve souzen za podporu nelegální migrace a za přechovávání migrantů v opuštěné budově francouzských železnic. Za poslední rok převedl přes italsko-francouzské hranice do údolí řeky Roya kolem 200 převážně súdánských a eritrejských běženců, některé poté ubytoval u sebe doma a pomáhal jim také v pohybu po Francii.

Francouzský zákon z roku 2012 poskytuje právní ochranu osobám, které migrantům pomáhají „humanitárními a spontánními činy“, podle obžaloby ale Herrou tohoto zákona zneužíval. Aktivista trvá na tom, že to, co dělal, bylo nutné, a domnívá se, že soudy se staly nástrojem politiky.

„Vyzývám prokuraturu, aby navštívila údolí řeky Roya a vyslechla rodiny patnácti lidí, kteří při cestě do Francie zahynuli,“ řekl v úterý Herrou soudu v Aix-en-Provence.

„Netrpělivě očekávám příští desetiletí a pak uvidíme, kdo stane před soudem. Já budu v boji pokračovat. Bylo by jednodušší, kdybyste mě rovnou poslali do vězení,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám