Hlavní obsah

Trumpovi dál klesá podpora, stojí za ním třetina Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politiku prezidenta USA Donalda Trumpa podporuje zhruba jen třetina Američanů, což je nejméně za téměř 200 dnů jeho fungování v Bílém domě. Napsal to ve čtvrtek server Politico s odvoláním na dva průzkumy veřejného mínění. Průzkum Quinnipiacké univerzity dává Trumpovi podporu 33 procent, Gallupův ústav zaznamenal podporu o tři procenta vyšší.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle průzkumu Quinnipiacké univerzity, která má sídlo v Hamdenu ve státě Connecticut, není s výkonem prezidenta spokojeno 61 procent Američanů a zhruba stejný počet se domnívá, že hlava státu si nepočíná čestně a nemá vůdcovské schopnosti.

Mezi republikánskými voliči má nicméně prezident stále silnou podporu, která se pohybuje kolem 77 procent. Poměrně vysoké mínění mají ale podle průzkumu republikáni i o Trumpových spolustranících, kteří politiku prezidenta neschvalují.

Pochyby ohledně Rusů

Třiašedesát procent dotázaných je přesvědčeno, že Rusko se loni vměšovalo do amerických prezidentských voleb, vyplývá z univerzitního průzkumu. Třicet procent Američanů se domnívá, že Trump jednal protizákonně, stejné množství považuje jeho postup v otázce vztahů s Ruskem za neetický.

Trumpovu oblíbenou komunikaci s národem prostřednictvím mikroblogu Twitter odsuzuje 69 procent dotázaných. Podle statistiků z Quinnipiacké univerzity je to v tomto směru zatím nejvyšší dosud zjištěné procento.

Reklama

Související články

Trumpovu administrativu stihl chaos

Jmenování generála Johna Kellyho novým personálním šéfem Bílého domu vyvolalo mezi republikánskými experty řadu překvapených reakcí, přestože média o odchodu...

Výběr článků

Načítám