Hlavní obsah

Porošenko odebral Saakašvilimu ukrajinské občanství

• Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zbavil bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho ukrajinského státního občanství. Oznámila to ve středu v Kyjevě státní migrační služba. Krok je vyústěním sporu, který mezi někdejšími spojenci v boji proti ruské agresi vypukl loni. O občanství rodné Gruzie Saakašvili přišel v prosinci 2015.

Foto: Natia Papavadze/Pool, Reuters

Michail Saakašvili (archivní foto)

Článek

Saakašvili stál v čele Gruzie v letech 2003 až 2013, ale krátce před vypršením svého mandátu opustil zemi v obavě, že bude pronásledován novou vládou. Uchýlil se na Ukrajinu, kde na jaře 2015 dostal státní občanství a současně s tím byl jmenován gubernátorem Oděské oblasti.

V Gruzii byl mezitím v nepřítomnosti obviněn ze zneužití úřadu. Občanství mu tamní prezident Giorgi Margvelašvili odebral v prosinci 2015 s odůvodněním, že Saakašvili přijal občanství Ukrajiny.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

S Porošenkem, svým známým ze studií, se Saakašvili rozešel loni, kdy prezidenta tvrdě kritizoval za neplnění volebních slibů a za údajné protežování korupčníků. Po složení gubernátorské funkce založil vlastní politickou stranu nazvanou Hnutí nových sil.

Formálním důvodem pro odebrání občanství byla podle agentury TSN skutečnost, že exprezident Saakašvili prý svou žádost o ukrajinské občanství podložil nepravdivými informacemi. Zbavení občanství je podle ukrajinských médií výsostná pravomoc hlavy státu.

Saakašvili v první reakci oznámil, že bude dál žít v Kyjevě i bez občanství. Jeho politické plány ale krok prezidenta může ovlivnit, protože podle ukrajinských zákonů může vést politickou stranu či být zvolen do parlamentu pouze ukrajinský občan.

Porošenkovo rozhodnutí kritizoval vlivný ukrajinský poslanec Mustafa Najem. „To je to nejhloupější, co může člověka napadnout,“ vzkázal na Facebooku prezidentovi. „Je to známka slabosti, která prezidenta Ukrajiny staví do špatného světla.“

Reklama

Výběr článků

Načítám