Hlavní obsah

Z italského kostela ukradli mozek svatého Jana Boska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kostela na severu Itálie neznámí pachatele ukradli relikviář s mozkem svatého Jana Boska, katolického kněze a zakladatele řádu salesiánů. Informovala o tom v pondělí agentura DPA. Podle turínského arcibiskupa jde o znamení „hluboké morální nouze”.

Foto: Profimedia.cz

Chrám v Castelnuovo Don Bosco v Itálii

Článek

Vzácná relikvie zmizela už v pátek z baziliky v malé obci Castelnuovo nedaleko severoitalského Turína, kde se Jan Bosco, známý spíše jako Don Bosco, v roce 1815 narodil.

„Vyzývám ty, kteří relikvii ukradli, aby ji okamžitě a bez podmínek vrátili,” uvedl turínský arcibiskup Cesare Nosiglia. Podle něj se během nynějších svatodušních svátků za návrat relikviáře s mozkem modlili ve všech diecézích spadajících pod turínské arcibiskupství.

Don Bosco se jako kněz věnoval práci s mládeží. Byl pedagogem v terénu, zakladatelem večerní školy, dětských domovů, středisek mládeže a dělnických sdružení. Aktivně se snažil pomoci řešit největší problémy rychle se rozvíjejícího průmyslového Turína 19. století — analfabetismus, nezaměstnanost, problémy opuštěné a pracující mládeže.

V roce 1934 jej papež Pius XI. svatořečil, v roce 1989 ho Jan Pavel II. prohlásil za Otce a učitele mládeže celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám