Hlavní obsah

Dvě britské stíhačky vzlétly kvůli ruským bombardérům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvě britské stíhačky vzlétly ze základny ve Skotsku v rámci ochrany vzdušného prostoru království. Britské stíhačky vzlétly kvůli dvěma ruským bombardérům. Podle Londýna ruské stroje pronikly do britského vzdušného prostoru. Moskva to popírá.

Foto: David Taneček, ČTK

Stíhací letoun Eurofighter Typhoon

Článek

Stíhací stroje Typhoon doprovází tankovací letadlo Airbus Voyager KC3, u kterého si mohou v případě potřeby doplnit palivo ve vzduchu, aby mohly zásah prodloužit podle potřeby. Airbus odstartoval z letecké základny Brize Norton nedaleko Leicesteru v centrální Anglii.

Severoatlantická aliance zaznamenává manévry ruského letectva v blízkosti vzdušného prostoru členských států NATO často. Incidenty zesílily po okupaci ukrajinského Krymu ruskou armádou, která zvýšila napětí mezi Moskvou a aliancí.

Britské letouny startovaly proti ruským strojům například letos v únoru. Letěly ze základny ve východní Anglii naproti dvěma ruským bombardérům, které se nebezpečně přiblížily k britskému vzdušnému prostoru. Do vzdušného prostoru Británie ale ruské stroje nepronikly.

Reklama

Výběr článků

Načítám