Hlavní obsah

Neškodná situace, uvedl černohorský premiér k odstrčení od Trumpa

Premiér Černé Hory Duško Marković vyjádřil pochopení pro to, že jej americký prezident Donald Trump na čtvrtečním summitu NATO v Bruselu bez vysvětlení nešetrně odstrčil. Podle Markoviče šlo o „neškodnou situaci“, uvedla černohorská televize RTCG.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trump odstrčil černohorského premiéra, který byl před nímVideo: Reuters

 
Článek

Trump se během prohlídky nové centrály NATO v jednu chvíli nenacházel v čele skupiny státníků poblíž šéfa NATO Jense Stoltenberga.

Na zveřejněných záběrech zezadu uchopil pravou paži zjevně překvapeného černohorského premiéra Duška Markoviče, a aniž by mu věnoval jediný pohled či slovo vysvětlení, prodral se před něj k šéfovi Aliance. [celá zpráva]

Premiér balkánské země prohlásil, že je přirozené, že prezident USA bude v první řadě. Černá Hora má nadále zájem o přátelství s Washingtonem, dodal.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na summitu NATO vedle premiéra Černé Hory Duška Markoviče (uprostřed), kterého krátce před tím nevybíravě odstrčil stranou.

Černá Hora se oficiálně stane 29. členem NATO příští měsíc. Země disponuje asi 2000 vojáky a má přístup k Jaderskému moři. Proti vstupu Černé Hory do Severoatlantické aliance protestují místní opozice a Rusko. Se členstvím rovněž nesouhlasí někdejší prezident Černé Hory Momir Bulatović.

Obyvatelé Černé Hory, kterých je kolem 620 tisíc, jsou rozděleni na stoupence prozápadní politiky a na ty, kteří věří ve spojenectví s ortodoxními křesťany a přiklánějí se tak spíše k Srbsku a Rusku. Lídři proruské opozice slíbili, že pokud se dostanou k moci, vyhlásí o členství Černé Hory v NATO referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám