Hlavní obsah

Demokraté se pokoušejí sebrat Trumpovi jaderné tlačítko

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Návrh zákona, který by měl znemožnit americkému prezidentovi použít jaderné zbraně jako první, navrhli ve středu Kongresu dva zákonodárci za Demokratickou stranu. Senátor Edward Markey a kongresman Ted Lieu požadují, aby prezident nemohl nařídit jaderný úder proti jiné zemi dřív, než jí Kongres vyhlásí válku.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Tvrdí, že z toho, že by Donald Trump „měl mít prst na jaderném tlačítku“, mají vážné obavy, neboť v předvolební kampani navrhoval, aby se zvážila možnost jaderného úderu proti teroristům.

„V případě vypuknutí krize s jinou zemí, která disponuje jaderným arzenálem, taková politika zvyšuje nebezpečí neúmyslné jaderné eskalace,“ prohlásil Markey.

Podle Lieua dal nový prezident najevo „nedostatečné pochopení možností USA“. „Je to děsivá realita,“ citoval kongresmana list The Washington Times.

Trump v kampani prohlásil, že nebude útočit jako první, avšak dodal, že bude připraven a „nic neshodí ze stolu“.

Oba zákonodárci již předložili návrh loni na podzim, ale Kongres jej nepřijal. Podle expertů nemá ani nyní velké naděje na schválení. Možnost prvního úderu je součástí americké vojenské strategie.

Reklama

Výběr článků

Načítám