Hlavní obsah

Londýn čeká dopravní chaos, zaměstnanci metra stávkují

Londýn

Část zaměstnanců londýnského města v neděli večer vstoupila do 24hodinové stávky, která ochromí prakticky celou síť podzemní dráhy. Dopravní podnik Transport for London (TfL), který metro provozuje, posílil autobusové spoje a do ulic vyslal dopravní koordinátory, i tak ale cestující musí počítat s komplikacemi.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Informační tabule o plánované stávce zaměstnanců metra na stanici Waterloo v centru Londýna.

Článek

Stávku svolaly dva odborové svazy poté, co selhala jednání o počtech pracovníků ve stanicích kvůli plánům na uzavírku některých staničních přepážek s prodejem lístků.

Začátek protestu byl stanoven na 18:00 místního času (19:00 SEČ), některé stanice podle BBC ukončily provoz i dříve. TfL očekává plné obnovení provozu do úterního rána.

TfL podle agentury Reuters uvedla, že bude schopna zajistit jen velmi omezené služby. Žádné vlaky například nebudou k dispozici na klíčových stanicích Victoria, King's Cross, Waterloo, Paddington, Euston, Bank a London Bridge.

Londýnský starosta Sadiq Khan označil stávku za zbytečnou a i přes neúspěšné poslední kolo jednání, které mělo protest odvrátit, nařídil pokračovat v rozhovorech. Poslední nabídku TfL, která by podle Khana zaručila na stanicích bezpečnost i potřebný počet pracovníků, odbory odmítly.

Khan na twitteru řekl, že stávka bude znamenat utrpení pro milióny Londýňanů.

Odboráři tvrdí, že záměr podniku uzavřít některé prodejny lístků představuje bezpečnostní riziko pro cestující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám