Hlavní obsah

V Sydney oslavili příchod nového roku ohňostrojem za 130 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více než milión lidí se přišel do centra Sydney podívat na velkolepý ohňostroj, kterým australské město přivítalo nový rok. Sedmička se ve východní části Austrálie začala na konci letopočtu psát ve 14:00 SEČ. Další části země, která je šestou největší na světě, budou do nového roku vstupovat postupně v následujících hodinách.

Foto: Jason Reed, Reuters

Velkolepý ohňostroj v Sydney

Článek

Na dosud největší ohňostroj k uvítání nového roku sydneyská radnice vydala v přepočtu téměř 130 miliónů korun. Tvůrci pyrotechnických show složili poklonu několika letos zesnulým umělcům včetně Davida Bowieho či Prince. Na počest amerického zpěváka za zvuku písně Purple Rain vybuchovaly na nebi fialové dělobuchy.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Pyrotechnická show stála Sydney v přepočtu 130 miliónů korun.

Velké oslavy začaly v 16:00 SEČ v Tokiu a v dalších japonských městech. Ohňostroji předcházel obřad ve známé místní svatyni Meidži, při němž se kněží modlili za šťastný rok 2017. V Tokiu trvají oslavy nového roku sedm dní. Začaly už 29. prosince a skončí 4. ledna. Tradicí je také rozeznívání zvonů po celé zemi, což má zajistit, že nový rok bude úspěšný

O hodinu později vstoupila do roku 2017 také Čína, která leží v jediném časovém pásmu. Oficiální oslavy se ale v této zemi konat nebudou. Podle tradičního čínského kalendáře nový rok začíná až 28. ledna. Rok ve znamení opice za měsíc vystřídá rok ve znamení kohouta.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Oslavy příchodu nového roku v Singapuru

První, kteří vítali  rok 2017, byli ale obyvatelé tichomořských ostrovních států Samoa, Kiribati a Tonga. Se starým rokem se jejich obyvatelé rozloučili v 11 hodin středoevropského času. Nejdéle musí s novoročním přípitkem počkat lidé na souostroví Americká Samoa, kde bude půlnoc, až budou mít Češi v neděli poledne.

25 hodin oslav

Ačkoli jsou tak Samoa a Americká Samoa od sebe vzdáleny asi jen 100 kilometrů, novoroční oslavy tam bude dělit 25 hodin.

Vůbec nejdéle si na 1. leden počkají Bakerův ostrov a Howlandův ostrov. V této dvojici neobydlených tichomořských atolů pod správou USA nastane silvestrovská půlnoc až v neděli ve 13 hodin SEČ.

Půlnoční oslavy po celé planetě tak díky místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvají déle než 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám