Hlavní obsah

Tým Clintonové podporuje přepočítávání hlasů z prezidentské volby

Aktualizováno

Volební tým Hilary Clintonové podporuje snahu o přepočítání hlasů z nedávné prezidentské volby v několika klíčových státech USA. Na vyjádření právníka kampaně „Hillary for America“ Erika Eliase na serveru Medium.com v sobotu upozornila agentura AFP i další zahraniční média.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O ruční přepočítání hlasů požádala v pátek další neúspěšná prezidentská kandidátka — Jill Steinová ze Strany zelených. [celá zpráva] Zatím se to týká jen Wisconsinu, ale v plánu má totéž i v Pennsylvanii a Michiganu.

Elias uvedl, že tým Clintonové nemá informace o tom, že by bylo s hlasy manipulováno a neměl v plánu něco takového iniciovat. „Ale teď když už bylo přepočítávání iniciováno ve Wisconsinu, máme v úmyslu na tom spolupracovat, abychom zajistili, že proces pokračuje způsobem spravedlivým ke všem stranám,“ uvedl Elias.

Stejně chtějí zástupci kampaně Clintonové postupovat i v dalších státech, pokud tam k přepočítávání dojde.

„Máme povinnost k více než 64 miliónům Američanům, kteří odevzdali hlasy Hilary Clintonové,” poznamenal Elias.

Trump: Přepočítávání je směšné

Steinová už dříve jako důvod pro přepočítávání uvedla pochybnosti o tom, jestli systém elektronické volby nenarušili hackeři.

„Po rozdělujícím a bolestném prezidentském klání údajné vlámání se hackerů do voličských a stranických databází a e-mailových účtů jednotlivců vyvolává v mnoha Američanech otázky, zda jsou výsledky voleb spolehlivé. Tyto obavy musí být prošetřeny před tím, než bude prezidentská volba potvrzena (Radou volitelů). Zasloužíme si věrohodné volby,” vysvětlovala.

Vítěz prezidentské volby Donald Trump označil počínání Steinové za „podraz“ od zelených a přepočítávání za „směšné“. „Volby skončily,“ poznamenal Trump a připomněl, že i Clintonová už mu po volbách blahopřála. „Musíme výsledek přijmout a hledět k budoucnosti,“ citovala z Trumpova prohlášení CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám