Hlavní obsah

Vykázaný zakladatel Liberlandu je nucen zatím bydlet na hausbótu

Právo, znk, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čech Vít Jedlička, „prezident“ samozvaného státu Liberland, nemá povolený vstup do „vlastní země“. Zákaz chorvatských úřadů chce ale obejít — tím, že prozatím bude naproti bažinatému území na chorvatsko-srbské hranici bydlet na hausbótu.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Vít Jedlička se prohlásil prezidentem území mezi Srbskem a Chorvatskem

Článek

Jedlička vyhlásil Liberland loni v dubnu na území v meandru Dunaje, které podle něj nepatří nikomu. Na jaře oznámil, že dostal už 87 tisíc žádostí o občanství. Země má své ministry, v rejstříku začala registrovat firmy a představila novou měnu.

Lokalita je však předmětem sporu mezi Srbskem a Chorvatskem a chorvatská policie zadržuje a pokutuje kohokoliv, kdo se snaží do Liberlandu dostat. Jedličkovi v létě chorvatské úřady zakázaly vůbec vstoupit na území Chorvatska.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Čech se ale nevzdává a, jak se svěřil stanici BBC, dokud nebude vpuštěn na „své“ území, má v plánu usadit se spolu s dalšími občany státu u Liberlandu na hausbótech. Kromě ubytování mají lodě sloužit i jako společenské prostory či sídla pro diplomaty.

„Chceme ukázat, že jsme skuteční lidé schopní dělat konkrétní věci, ale romantickým způsobem,“ řekl Jedlička. Základ flotily už má – zchátralou bárku, za niž zaplatil 30 tisíc eur (asi 800 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám