Hlavní obsah

Paříž si připomněla první výročí od teroristických útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V neděli je tomu přesně rok od chvíle, kdy se Paříž stala terčem teroristických útoků, při kterých na různých místech francouzského hlavního města zemřelo 130 lidí. Prezident François Hollande na stadiónu v Saint-Denis odhalil první z pamětních desek se jmény obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident François Hollande na stadionu v Saint-Denis odhalil první z pamětních desek Video: Reuters

 
Článek

U sportovního stadiónu Stade de France na severu Paříže se přesně před rokem při sebevražedném atentátu odpálili tři islamisté. Na pamětní desce pokryté malou francouzskou vlajkou je podle agentury AP jméno kolemjdoucího, který při jednom z výbuchů zahynul. Další lidé byli tehdy zraněni. Šlo o první z řady útoků, které následně zasáhly pařížské restaurace a hudební klub Bataclan.

Při pietním aktu doprovázeném minutou ticha a položením květin k nové pamětní desce pak syn zabitého v krátkém proslovu vyzval k toleranci a porozumění.

Hollande postupně odhalí pamětní desky i na dalších šesti místech, kde atentátníci vraždili. Nikde by však neměl hovořit.

Zazpíval Sting

Vzpomínkové akce se uskutečnily už v sobotu, kdy v Bataclanu minutou ticha začal koncert britského zpěváka Stinga, který vyzval k uctění obětí i k oslavě života. Přímo v klubu islamisté zabili devět desítek lidí.

Všechny vzpomínkové akce doprovázejí přísná bezpečnostní opatření, k jejichž zajištění jsou nasazeny zvláštní policejní jednotky.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Po loňských útocích v Paříži vyhlásila vláda ve Francii výjimečný stav. Letos v červenci byl prodloužen o dalších šest měsíců. Premiér Manuel Valls v sobotu řekl, že výjimečný stav bude v lednu příštího roku nejspíš znovu prodloužen o několik měsíců a to zejména s ohledem na jarní prezidentské volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám