Hlavní obsah

Rusové cvičí v Srbsku, NATO v Černé Hoře

Právo, brw, doh
Aktualizováno

Ke společným manévrům se soustředily srbské, ruské a běloruské jednotky „nedaleko Bělehradu“ ve vojenském prostoru u Pančeva, kde sídlí srbské speciální jednotky.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vojáci mají nacvičovat především reakci na teroristický útok a na „rozsáhlou invazi ze vzduchu“. Srbská média uvedla, že Rusové budou také zkoušet nový miniaturní bezpilotník, který by měl být odpovědí na podobný model norské provenience. Nanodron známý pod označením Black Hornet (Černý sršeň) váží 16 gramů i s bateriemi a kromě Norů ho mají ve výzbroji americké a britské speciální jednotky.

Souběh vojenských akcí může zvýšit napětí

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že 13denního cvičení se účastní 150 ruských a 50 běloruských výsadkářů, britský list The Independent navíc informoval o pěti desítkách příslušníků ruského letectva a „blíže neurčeném“ srbském a běloruském vojenském personálu.

Cvičení pod názvem Slovanské bratrství 2016 přitom probíhá ve stejnou dobu jako manévry NATO v Černé Hoře.

Je zjevné, že Rusové vydávají značné částky, aby v každé z těchto zemí šířili dezinformace nebo narušili situaci v Černé Hoře, aby se zřekla Aliance
generál Ben Hodges

Pětidenních manévrů NATO, jež začaly v pondělí, se tam podle listu kromě domácích jednotek účastní 680 vojáků ze sedmi aliančních zemí včetně Česka a deseti „partnerských“ států, například Bosny a Hercegoviny či Izraele. Cvičí podle černohorských médií především zásah při povodních a při chemickém útoku. Souběh vojenských cvičení podle listu může způsobit další napětí mezi Západem a Ruskem.

„Srbsko a Černá Hora byly před rozdělením v roce 2006 tradičními ruskými pravoslavnými spojenci. Pak se Černá Hora začala orientovat na Západ, což jí vyneslo pozvánku do NATO, zatímco Srbsko se ještě stále snaží vymanit ze sevření Moskvy,“ poznamenal list.

„Je zjevné, že Rusové vydávají značné částky, aby v každé z těchto zemí šířili dezinformace nebo narušili situaci v Černé Hoře, aby se zřekla Aliance,“ komentoval ve středu stav generál Ben Hodges, velitel amerických pozemních sil v Evropě, během své návštěvy Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám