Hlavní obsah

Mafie využívala migranty na vinicích, jedna patří Stingovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská policie vyšetřuje mafiánskou síť, která načerno zaměstnávala migranty z Afriky a Asie na vinicích a olivových farmách v Toskánsku a platila jim jen velmi nízké mzdy. Jedna z vinic, na níž se tyto vykořisťovatelské praktiky děly, patří britskému hudebníku Stingovi. Informoval o tom v pondělí deník El País. Sting podle italské prokuratury o dění na svém pozemku nevěděl a zpráva o tom ho prý rozčilila.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Doufám, že italská prokuratura dovede případ k soudu,” komentoval případ Sting. Když se informaci o mafiánských praktikách nájemní firmy na svém pozemku dozvěděl, byl prý „smutný a zoufalý”. Pětašedesátiletý hudebník je dlouhá léta proslulý i jako ochránce lidských práv. Například na své poslední desce nazvané 57th & 9th, která jde do prodeje 11. listopadu, věnoval píseň Inshallah uprchlické krizi.

Italský prokurátor Antonio Sangermano k nynějšímu vyšetřování několika firem v Toskánsku a kraji Emilia-Romagna řekl, že britský hudebník o nelegální činnosti na svém pozemku nevěděl a nebyl ani v době trestných skutků v Itálii. Na Stingově pozemku načerno pracovalo asi 30 až 40 Pákistánců a Afričanů minulý rok, řekl Sangermano.

V zimě pracovali v sandálech

Vyšetřování nelegálních praktik v italských provinciích Prato, Florencie, Modena a Perugia začalo v roce 2015 na základě informací dvou mladých migrantů z Afriky. Policie posléze odhalila organizovanou síť, která najímala načerno migranty. Ti pak museli pracovat více než 15 hodin denně za méně než čtyři eura (asi 108 korun) za hodinu. Neměli přitom ani pořádné oblečení, i v zimě například pracovali v sandálech.

Sting vlastní vinařství Il Palagio v Toskánsku přes 20 let a jeho víno, pojmenované po jedné z jeho písní Sister Moon, bylo letos zařazeno mezi sto nejlepších vín z Apeninského poloostrova.

Reklama

Výběr článků

Načítám