Hlavní obsah

USA propustily vězně z Guantánama, zůstává jich tam 60

Washington

Spojené státy propustily dalšího vězně z vojenské základny Guantánamo, který byl v pondělí převezen domů do Mauritánie. Informovalo o tom americké ministerstvo obrany s tím, že v americké věznici na Kubě zůstává nyní 60 vězňů. Celkem 19 z nich již nepředstavuje bezpečnostní hrozbu a může být rovněž brzy propuštěno, uvedla agentura Reuters.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Vězeň na dvoře americké věznice na základně Guantánamo ve stejnojmenném kubánském zálivu.

Článek

Propuštěným Mauritáncem je Mohamedou Ould Slahi, který se loni proslavil díky vydání své hojně prodávané knihy Gutanánamský deník, kde popisuje pobyt v kontroverzní věznici známé využíváním drsných výslechových praktik.

Slahi byl na Guantánamu od srpna 2002, kdy tam byl převezen bez obvinění či soudu. Ani pozdější výslechy mu nic nedokázaly.

„Cítím vděk a jsem zavázán lidem, kteří stáli při mně,” uvedl podle Reuters v prohlášení muž, kterého původně Američané podezírali z práce pro teroristickou organizaci Al-Káida. Podle svých obhájců však měl kontakty s islámskými radikály pouze v době, kdy v 90. letech bojoval v Afghánistánu po jejich boku proti vojákům tehdejšího Sovětského svazu.

Uzavření věznice se zadrhlo

Po jeho propuštění zůstává na Guantánamu 60 vězňů. Prezident Barack Obama, který slíbil věznici uzavřít před svým lednovým odchodem z funkce, naráží na trvalý odpor republikány ovládaného Kongresu, který zrušení věznice odmítá schválit.

Odvezeno má být během tohoto roku ještě několik desítek vězňů, avšak na Guantánamu podle úřadů patrně zůstane skupina mužů obviněných nebo usvědčených z válečných zločinů nebo považovaných za příliš nebezpečné na to, aby byli propuštěni.

Věznice byla zřízena před 14 lety pro osoby zajaté v zahraničí po teroristických útocích na USA z 11. září 2001. V době největší koncentrace vězňů jich bylo na Guantánamu až 680. Když Obama před téměř osmi lety nastoupil do funkce, pobývalo tam 242 vězňů.

Reklama

Související články

Na Guantánamu je poprvé méně než sto vězňů

V americké věznici Guantánamo na Kubě je poprvé od jejího otevření v roce 2002 méně než sto vězňů. Ve čtvrtek bylo deset zadržovaných Jemenců vydáno do Ománu,...

Výběr článků

Načítám