Hlavní obsah

Rusko pozastavilo spolupráci s USA při jaderném výzkumu

Moskva

Rusko pozastavuje spolupráci s USA při jaderném a energetickém výzkumu. Příslušné nařízení vydal předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv. Státní agentura Rosatom zároveň pozastavuje výzkumné projekty s ministerstvem energetiky Spojených států, uvedla ve středu ruská vláda na svém webu.

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Pool , Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Smlouva o společném výzkumu v jaderné a energetické oblasti byla uzavřena v roce 2013. Rusko ji podle vládní informace pozastavuje v reakci na omezení, která americká strana zavedla na spolupráci v jaderné energetice. Tato omezení byla součástí sankcí, které Washington vyhlásil proti Rusku po anexi ukrajinského Krymu předloni na jaře.

Rosatom, hlavní ruská agentura pro realizaci jaderných projektů, spolupracuje s ministerstvem energetiky od roku 2010. Jde podle dostupných zdrojů zejména o výzkum zaměřený na přeměnu vysoce obohaceného uranu z ruských výzkumných reaktorů na méně obohacené uranové palivo. O důvodech pozastavení této spolupráce se informace ruské vlády nezmiňuje.

Moskva: Ještě není konec

Obě smlouvy jsou pozastaveny, nikoli vypovězeny. Spolupráce se podle prohlášení ruského kabinetu může obnovit, „jakmile pro to bude důvod v kontextu celkových vztahů s USA”.

Ruský prezident Vladimir Putin už v pondělí vydal dekret, jímž se pozastavuje platnost smlouvy s USA o likvidaci plutonia. Příčinou jsou podle vysvětlení Kremlu nepřátelské akce Washingtonu vůči Rusku. Podle smlouvy z roku 2010 se USA a Rusko mají zbavit 34 tun vysoce radioaktivního plutonia, které by stačilo k výrobě 17 000 jaderných bomb. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám