Hlavní obsah

Znečištěný vzduch ročně zabije tři milióny lidí, dýchá ho 92 procent populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Znečištěné ovzduší je globální problém, který se netýká jen rychle se rozvíjejících ekonomik, jako jsou čínská či indická, nebo vyspělého světa, 92 procent žije v místech, kde znečištění ovzduší překračuje limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Uvádí to zpráva, kterou v úterý zveřejnila.

Foto: Jason Lee, Reuters

Cyklista s dýchací maskou v Pekingu

Článek

Ročně na znečištění umírají až tři milióny lidí. „Znečištěné ovzduší si vybírá daň na nejohroženější populaci, na ženách, dětech a starých lidech,“ uvedla náměstkyně generálního ředitele WHO Flavia Busterová. Na 90 procent těchto úmrtí připadá na chudé země, uvádí zpráva.

Autoři zprávy se zaměřili na 3000 míst po celém světě, především na města. Dospěli k závěru, že 92 procent světové populace žije v místech, kde je nadlimitní množství polétavého prachu PM2,5. Tento mikroskopický prach obsahuje škodliviny jako sulfáty, nitráty a oxid uhelnatý. Protože jde o velmi malé částice, pronikají hluboko do plic a kardiovaskulárního systému, čímž vážně ohrožují lidské zdraví.

Znečištěné ovzduší si vybírá daň na nejohroženější populaci, na ženách, dětech a starých lidech
náměstkyně generálního ředitele WHO Flavia Busterová

Průměrný světový roční limit WHO, který je pro velmi malé pevné částice PM2,5 deset mikrogramů na krychlový metr, je zvlášť překračován ve východním Středomoří, jihovýchodní Asii a ve východním Tichomoří. Dále se experti zaměřili na prach P10.

Tři milióny obětí ročně

WHO už dříve uvedla, že jsou tyto částice spojeny s úmrtím tří miliónů lidí ročně. Nově zveřejnila, ve které zemi je kolik obětí znečištění ovzduší. Nejhorší je situace v Číně, kde je nejvíce obětí znečištění vzduchu, v roce 2012 jich byl milión, 600 000 jich umřelo v Indii a 140 000 v Rusku. V USA to bylo 38 tisíc a v Německu jich bylo 26 tisíc. Podobné je číslo z Íránu, kde k němu ale přispívají četné prašné bouře.

Dvě třetiny obětí pocházejí z oblasti jihovýchodní Asie, tedy z Číny, Vietnamu, Jižní Koreje a Japonska. V Číně je vysoké znečištění nejen ve velkých městech, ale i mimo ně překračuje více než pětkrát doporučenou hodnotu deseti mikrogramů na kubík.

Trochu jiné údaje ale ukazuje tabulka s počtem úmrtí způsobených polétavým prachem na počet obyvatel. Tam je nejhorší situace na Ukrajině se 120 mrtvými na sto tisíc obyvatel. Skoro stejně vysoký počet je v Bulharsku, následuje Bělorusko se sto úmrtími a Rusko s necelou stovkou.

Limity se ale nedaří dodržovat ani ve vyspělých zemích, překračovány jsou na Manhattanu, v Los Angeles, Londýně i Paříži. V Evropě jsou překračovány v 60 procentech velkých měst.

WHO navrhuje řešení

„Je nutná rychlá akce proti znečištění ovzduší. Různá řešení existují, především změnou dopravních systémů, řešením pevného odpadu, používáním čistých paliv v domácnostech a používáním obnovitelných energií a snižováním emisí v průmyslu,” prohlásila ředitelka odboru veřejného zdraví ve WHO Maria Neiraová.

WHO zveřejnila v květnu žebříček znečištění ovzduší, podle kterého Česko patří do regionu s nejlepší kvalitou ovzduší na světě. Z měst v ČR byly nejhůře hodnoceny Havířov a Český Těšín.

České ministerstvo životního prostředí loni uvedlo, že ovzduší v ČR nadále nejvíce znečišťuje polétavý prach a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V místech, která zatěžuje doprava, zejména v Praze, v Brně a v Ostravě, se k nim podle úřadu přidává oxid dusičitý.

Reklama

Výběr článků

Načítám