Hlavní obsah

O úmrtí Věry Čáslavské informují i ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Smrt nejúspěšnější československé olympioničky zaznamenala okamžitě světová média, která hlavně zdůrazňovala její velké sportovní úspěchy, jejích jedenáct olympijských medailí včetně sedmi zlatých a mnoho titulů mistryně světa i Evropy ve sportovní gymnastice. Některá ale také zmiňují její odpor k invazi armád Varšavské smlouvy v roce 1968.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Věra Čáslavská na archivních záběrech z let 1966 a 1968Video: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters zmínila, že byla českou sportovkyní, která získala nejvíc medailí z olympiád v letech 1964 a 1968.

Její smrt zaznamenala i turecká televize NTV, která připomněla manželství Čáslavské s atletem Josefem Odložilem.

Velkou pozornost jejímu skonu věnují také japonská média, protože Čáslavská v Tokiu získala své první olympijské zlato a svou bojovností si získala tamní publikum. Za přínos vzájemným vztahům dostala Řád vycházejícího slunce.

Německá agentura DPA zmínila nejen její sportovní kvality, ale i těžký boj s rakovinou a to, že po invazi vojsk Varšavské smlouvy kritizovala normalizační režim.

Foto: koláž Novinky.cz

O úmrtí Věry Čáslavské se píše také ve světě

To zmiňují i belgický list Le Libre a nizozemský Telegraaf. Italský deník La Stampa připomíná, že jí hrozilo, že na olympiádu do Mexika v roce 1968 neodjede, protože odmítla stáhnout svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov.

Největší pozornost jí zcela pochopitelně věnovala slovenská média. Deník Sme připomenul vypjatou atmosféru olympijských her v Mexiku, které se konaly po sovětském vpádu do Československa. Když se dělila o první místo se sovětskou gymnastkou Larisou Petrikovou, zazněla sovětská hymna, odvrátila od ní hlavu a dívala se do země.

V roce 1968 se Čáslavská na LOH v Mexiku dělila o 1. místo se Sovětkou Larisou Petrikovou, při sovětské hymně na protest proti okupaci odvrátila hlavu a sklopila zrak do země

Čas.sk připomněl, že byla kvůli „svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa vyloučená z řad tělovýchovné organizace“.

Sme připomenul i to, že po sametové revoluci mohla být opět činná ve funkcích a v letech 1990 až 1996 byla předsedkyní ČOV a v letech 1995 až 2001 byla členkou MOV.

V roce 2014 byla jmenována čestnou členkou Slovenského olympijského výboru. Dvě své zlaté, jednu z Tokia a jednu z Mexika, věnovala do sbírek slovenského Múzea telesnej kultúry, zmínil deník Pravda.

Také slovenská média připomínají její těžkou nemoc, Čáslavská měla rakovinu slinivky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám