Hlavní obsah

Venezuelci dostanou potraviny na příděl, Maduro se brání referendu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sobotu vyloučil, že by se referendum o jeho odvolání, které prosazuje opozice, konalo letos. Uvedly to v noci na neděli agentury Reuters a AFP. Podle AFP se tak levicový Maduro snaží odradit pravicovou opozici, která varuje před hrozbou sociálních nepokojů v důsledku vážného nedostatku potravin.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Lidé před supermarketem v Caracasu protestují proti nedostatku základích potravin.

Článek

"Pokud středopravá opozice splní požadované podmínky, uskuteční se referendum příští rok, a hotovo," řekl podle komentářů nyní velmi neoblíbený prezident latinskoamerického státu, kde žije zhruba 30 miliónů obyvatel.

V případě, že by se v referendu rozhodlo o odvolání Madura až po 10. lednu 2017, nekonaly by se nové prezidentské volby, uvedla bez bližšího vysvětlení AFP. Současného socialistického prezidenta by jen nahradil jeho viceprezident. Stát by řídil až do ukončení současného prezidentského mandátu v roce 2019.

Půl miliónu podpisů úřady neuznaly

Madurovi odpůrci předložili radě 1,97 miliónu podpisů, což je přesně desetinásobek počtu, který je v této fázi potřeba k zahájení celého procesu vedoucího k samotnému referendu. Úředníci však přes půl miliónu podpisů odmítli uznat. Některé z nich podle vlády patřily mrtvým lidem, další měly jiné chyby.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Venezuelská volební rada v pátek dál oddálila vypsání referenda. Přišla s požadavkem, aby se přes milión podepsaných lidí dostavil k ověření totožnosti. Podle opozice, která chce prezidenta sesadit kvůli současné ekonomické krizi i autoritativnímu způsobu vládnutí, je rada napojená na Madura a snaží se zdržovat průběh procesu, neboť je to v zájmu vládnoucích socialistů.

Potraviny na příděl

Venezuela trpí kritickou ekonomickou situací, vysokou kriminalitou a nedostatkem základního zboží v obchodech. Opozice vyčítá socialistickým dědicům autoritářského prezidenta Huga Cháveze nejen bídnou ekonomickou situaci, ale i popírání principů demokracie.

Maduro na kritiku reaguje prohlášeními, že jsou za krizi odpovědni podnikatelé a opozice financovaná zahraničními podvratnými silami. Vláda tento týden přišla s plánem, podle něhož budou nedostatkové potraviny rozdělovat přímo mezi rodiny místní distribuční výbory.

Reklama

Výběr článků

Načítám