Hlavní obsah

Symbolem odporu proti terorismu je v Bruselu Čůrající chlapeček

– Brusel

Stejně jako po útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo loni v lednu a pařížských teroristických útocích z 13. listopadu zaplavily i po úterních atentátech v Bruselu sociální sítě karikatury, pomocí nichž se lidé snaží proti teroru bojovat humorem. Ústřední postavou kreseb je přitom Čůrající chlapeček (Manneken Pis).

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Čůrám na vaše bomby, píše se v textu u obrázky symbolu Bruselu – Čůrajícícho chlapečka.

Článek

Symbol belgické metropole na obrázcích močí zezadu na nohu ozbrojeného teroristy či na zapálenou bombu, kterou nese islamista. „Chtít čůrat v klidu, chci toho příliš?” ptá se chlapeček na karikatuře Joanna Sfara.

„Tady! Dárek z Belgie!” říká Manneken Pis se vztyčeným prostředníkem na obrázku francouzského kreslíře Nawaka.

Karikaturista francouzského deníku Le Monde Plantu zareagoval na útoky v Bruselu obrázkem vyjadřujícím solidaritu Francie se sousední Belgií. Modro-bílo-červená figurka na něm objímá postavičku v belgických národních barvách černé, zlaté a červené. Pod nimi jsou data 13. listopadu a 22. března, která odkazují vedle úterního útoku v Bruselu také na ten loňský z Paříže.

Alžírský kreslíř Alí Dilím připomněl svou karikaturou fakt, že útoky v Belgii nejsou zdaleka první, při nichž islamisté v poslední době zabili desítky lidí. Muž s tabulkou s nápisem Je suis Bruxelles (Já jsem Brusel) se na ní ptá, zda je pro něj mezi lidmi s tabulkami připomínajícími útoky v Paříži, Mali, Tunisku či Libanonu ještě trochu místa.

Slogan Je suis ... se objevil poprvé ve spojení Je suis Charlie po útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo loni v lednu a stal se symbolem mezinárodní solidarity s oběťmi terorismu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Eiffelova věž nasvícená v černé, žluté a červené

Je suis Bruxelles se i tentokrát na sociálních sítích objevil. Smutek nad oběťmi teroristických útoků vyjadřovaly celý den na Twitteru také postavy ze slavných belgických komiksů včetně asi nejznámějšího Tintina.

Reklama

Výběr článků

Načítám