Hlavní obsah

Nigerijská armáda zabila na severu země 140 radikálů z Boko Haram

Kolem 140 bojovníků radikálních milic Boko Haram zabili vojáci na dvou místech severovýchodní Nigérie. S odvoláním na armádu o tom informovaly agentury DPA a AP.

Foto: Reuters

Nigerijští vojáci

Článek

Při jedné z operací na území neklidného nigerijského státu Borno, který je baštou islamistů, se podařilo místní a kamerunské armádě osvobodit z rukou radikálů údajně i několik stovek zajatců. Speciální jednotka nigerijské armády při přepadu městečka Kotokuma, které si islamisté z Boko Haram vybrali jako svou základnu, zabila údajně 37 radikálů a zabavila tři vozy naložené trhavinou, 12 aut, 27 motorek a množství zbraní.

Ve městě Kumshe nedaleko hranice s Kamerunem se pak při vojenské operaci podařilo osvobodit z rukou islamistů několik stovek rukojmí. Bylo mezi nimi údajně i několik mladých dívek, které příslušníci milic připravovali na sebevražedný atentát. Během bojů padla podle kamerunské armády až stovka bojovníků radikálních milic. Údaje o obětech mezi vojáky ani jedna z armáda nezveřejnila.

Nigerijská armáda neumožňuje novinářům přístup do oblastí postižených boji s milicemi Boko Haram, její informace tak není možné nezávisle ověřit, upozornila agentura DPA.

Milice Boko Haram v Nigérii a sousedních státech pozabíjely od roku 2009 podle různých údajů 17 000 až 20 000 lidí. Téměř 2,5 milionu jich muselo kvůli násilnostem opustit své domovy. Řada se jich uchýlila do relativního bezpečí Maiduguri, metropole státu Borno, která v posledních letech narostla na dvojnásobek své původní velikosti. Nyní má asi čtyři miliony obyvatel.

Nigérie se spolu s Čadem, Kamerunem, Nigerem a Beninem snaží v rámci mezinárodní mise o síle 8700 vojáků radikály porazit. Přestože armády zaznamenaly řadu úspěchů, radikály se jim zatím zcela porazit nepodařilo. Skupina Boko Haram se před časem přihlásila k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Reklama

Výběr článků

Načítám