Hlavní obsah

Při hledání malajsijského letadla byl objeven další vrak lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již druhý vrak lodi z 19. století byl nalezen v Indickém oceánu při pátrání po malajsijském letadle. To se před téměř dvěma lety ztratilo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. S odvoláním na úřady v Austrálii o tom ve středu informovala agentura AP. Austrálie pátrání v Indickém oceánu koordinuje.

Foto: ČTK/AP

Vrak lodi objevený v Indickém oceánu

Článek

Pátrací tým vybavený sonarem při hledání trosek letounu objevil 19. prosince podezřelý objekt, uvedl australský úřad pro bezpečnost dopravy. Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se i s 239 lidmi na palubě pravděpodobně zřítil do moře.

Při následném bližším prozkoumání byly 2. ledna za pomoci podvodního robota zhotoveny fotografie s vysokým rozlišením, které potvrdily předpoklad, že jde o vrak plavidla, dodal úřad.

Experti Západoaustralského muzea pak na základě snímků uvedli, že s největší pravděpodobností jde o loď z konce 19. století vyrobenou ze železa či z oceli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace mořských proudů, které mohly zanést trosky na RéunionVideo: Reuters

Stovky potopených lodí

Při pátrání po zmizelém boeingu byla už loni podobně nalezena obchodní loď z druhé poloviny 19. století. Při cestách přes Indický oceán se takových plavidel potopily stovky. Ani jednu ze zmíněných lodí nehodlají odborníci blíže zkoumat s ohledem na vysoké náklady takové operace.

Stroj společnosti Malaysia Airlines se 8. března 2014 z dosud nejasných příčin odchýlil daleko od své plánované dráhy letu. Předpokládá se, že spadl do Indického oceánu v oblasti nacházející se zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie.

BEZ KOMENTÁŘE: Část letadla nalezená na Réunionu

Zatím beze stop

Pátrací týmy od konce roku 2014 prohledávají část Indického oceánu o rozloze 120 000 kilometrů čtverečních, žádné stopy ale zatím nenašly. Pouze loni koncem července se našla na břehu vzdáleného ostrova Réunion vztlaková klapka Boeingu 777, která podle malajsijských úřadů určitě, podle francouzských pravděpodobně, pochází z pohřešovaného stroje.

Propátráno bylo již přes 80 000 kilometrů čtverečních mořského dna. Pokud se do poloviny letošního roku nic z letounu nenajde, mělo by být hledání ukončeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám