Hlavní obsah

Ženy se mají zapojit do bojů zblízka do roka, přeje si britský premiér. Navzdory pochybnostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský premiér David Cameron si přeje, aby do konce roku 2016 mohly Britky sloužit na všech pozicích v armádě, včetně zapojení do bojových operací v první linii. Svým prohlášením chce uspíšit již nějaký čas zvažovanou revoluci v armádě - ženy dosud bojovat nemohou, uvedl v neděli britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Britské vojačky při výcviku

Článek

Cameron v sobotu řekl britskému ministru obrany Michaelu Fallonovi, aby do konce příštího roku připravil podmínky pro nasazení žen do „bojů zblízka“.

O zapojení Britek do bojových operací se diskutuje již více než rok, plánovalo se již od začátku roku 2016. Plán ale brzdí pochybnosti, zda ženy mají dostatečný „zabijácký instinkt“, a teprve v létě příštího roku má být hotový souhrn „fyziologických požadavků“, které musejí ženy pro bojové mise splňovat.

Cameronova intervence má za cíl tuto velkou změnu uspíšit.

„Ministr obrany i já máme stejné přání, aby byly všechny role v našich ozbrojených silách přístupné i ženám ještě v roce 2016,“ uvedl Cameron. Se specifickým výcvikem pro bojové operace by podle jeho představ měly začít nejpozději na podzim příštího roku.

Prý naruší vojenskou morálku

Připomněl, že Britky už mohou sloužit například na vojenských ponorkách a mají zastoupení i mezi nejvyššími vojenskými šaržemi.

Zapojení žen do bojů má nicméně mnoho kritiků. Například bývalý velitel britských vojáků v Afghánistánu plukovník Richard Kemp loni prohlásil, že ženy by v bojích mohly narušit „vojenskou morálku“ a oslabit bojeschopnost vojenských složek.

Postoj Británie nicméně povzbuzují i nedávná prohlášení USA a Austrálie, které také přislíbily ženám možnou účast na bojových operacích, dodává list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám