Hlavní obsah

IS pohrozil útoky Saúdské Arábii kvůli protiteroristické koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Radikální hnutí Islámský stát (IS) pohrozilo útoky Saúdské Arábii, která se podle něj „spolčila s křižáky”. Informovala o tom agentura Reuters. Výhružka přichází poté, co Rijád oznámil vytvoření islámské vojenské koalice pro boj s terorismem, jejímiž členy je 34 států.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

"Policisté" Islámského státu.

Článek

Členy koalice nazval IS v pravidelné týdenní zprávě o svých vojenských aktivitách „blázny a pošetilci”. Aliance bude podle IS „začátkem pádu vlád represivních tyranů v zemích islámu”.

Cílem skupiny je podle jejího úterního prohlášení boj proti terorismu ve všech jeho formách. Členové aliance chtějí chránit muslimy před zlem všech teroristických skupin a organizací, které způsobují smrt a korupci a jejichž cílem je terorizovat nevinné.

Kritici ale poukazují na to, že ani některé členské státy nevědí, jaká přesně má být role koalice. Iniciativa je také vnímána jako snaha Saúdské Arábie upevnit svůj nárok na vedení sunnitských zemí. Odvěký rival sunnitské Saúdské Arábie, šíitský Írán, na seznamu členských zemí není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám