Hlavní obsah

Klan Corleone plánoval atentát na italského ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská policie v pátek zatkla šest vysoce postavených bossů sicilské mafie, kteří plánovali atentát na ministra vnitra Angelina Alfana. Informovala o tom agentura ANSA. Zatčení jsou členy klanu Corleone a patří ke spolupracovníkům bývalé hlavy sicilské mafie Cosa Nostra Tota Riiny, který je nyní ve vězení.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté v pátek v městečku Corleone zatkli mimo jiné hlavu stejnojmenného klanu. Rosario Lo Bue byl vyšetřován policií už v roce 2008, nakonec byl ale propuštěn.

Policie zasahovala na základě odposlechů, v nichž zástupci mafie mluvili o likvidaci Alfana. Ministr vnitra měl skončit „jako Kennedy", a to kvůli zpřísnění vězeňského režimu pro odsouzené členy mafie, které prosadil.

Od atentátu upustili

Podle italských médií měli zatčení v plánu Alfana zavraždit během některého z předvolebních shromáždění na Sicílii. Na jaře příštího roku se v Itálii konají regionální volby. Své plány prý ale mafie nakonec opustila.

Sicilská odnož italské mafie – Cosa Nostra – byla až do 90. let minulého století nejnebezpečnější zločineckou organizací v zemi. Po vlně zatýkání a procesů, po nichž skončili za mřížemi mimo jiné šéfové Cosa Nostry Toto Riina a Bernardo Provenzano, ale částečně ztratila vliv. Na jihu Itálie operují ještě další tři velké mafiánské organizace – neapolská Camorra, kalábrijská ’Ndrangheta a apulijská Sacra Corona Unita.

Reklama

Výběr článků

Načítám