Hlavní obsah

Blaira a Berlusconiho ohrožovaly na Sardinii bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Dvě časované bomby byly objeveny v noci na středu na Sardinii poblíž luxusní vily italského premiéra Silvia Berlusconiho u obce Porto Rotondo. Jak informovaly sdělovací prostředky, stalo se tak jen několik hodin po schůzce Berlusconiho s britským předsedou vlády Tonym Blairem.

Článek

Na nálože upozornil redakci místního deníku L'Unione Sarda večer anonymní telefonát. Muž se do sluchátka představil jako stoupenec krajně levicové skupiny Proletářské buňky za komunismus.

Určil přesně, kde se bomby nacházejí. O první prohlásil, že je v jedné z popelnic v určité lokalitě, u druhé vyzval policii, "ať si ji najde sama". "Je to dáreček pro Berlusconiho," dodal volající.

První nálož policie v označeném prostoru našla ještě před půlnocí a zjistila, že její časování bylo nastaveno právě na 00:00 SELČ. Druhou objevila až ve 2:30 SELČ.

Skupina Proletářské buňky za komunismus

  • malá, ale agilní anarchisticko-separatistická organizace usilující o osamostatnění Sardinie
  • od roku 2000 připravila více než 20 atentátů či pokusů o ně
  • útočí na sídla politických stran a odborů, i proti nočním klubům navštěvovaným celebritami
  • klade napodobeniny i skutečné nálože
  • akci oznámí; jen málokteré nechá vybuchnout, a to když je přesvědčena, že způsobí pouze hmotné škody
  • vloni položila skupina napodobeninu bomby v Porto Cervo, což je obec z druhé strany Berluscniho vily, než ze které směřoval nynější útok

Zdroj ČTK

Blair s manželkou se na návštěvě u Berlusconiho v jeho sardinské vile zdržel 24 hodin od pondělního do úterního odpoledne. Oba premiéři jednali o situaci v Iráku a vyslovili se pro politické řešení konfliktu mezi povstalci a spojenci kolem Nadžafu.

Reklama

Výběr článků

Načítám