Hlavní obsah

Slavná terakotová armáda se rozroste

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Si-an

Čínští archeologové zahájili nové výkopové práce v hrobce někdejšího vládce Čchin Š'-chuang-tiho v Si-anu. Jejich cílem je odkrýt další hliněné sochy válečníků a koní v životní velikosti známé jako terakotová armáda, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terakotová armáda se rozrůstáVideo: Reuters

 
Článek

První fáze vykopávek začala v roce 1994. Během nynější druhé chtějí odborníci odkrýt plochu o rozloze dvě stě metrů čtverečních.

Výsledky předběžných vykopávek ukazují, že v daném prostoru by se měly nacházet sochy, které představují lučištníky, kavaleristy a generály.  Archeologové tvrdí, že nové nálezy představují složitější útvary a formace vojáků.

„Sochy se nacházejí v podzemní stavbě z hlíny a kamenů. Podle našich předběžných výkopů se na její celkové ploše šest tisíc metrů čtverečních nacházejí tisíce terakotových bojovníků a koní,“ uvedl vedoucí archeologického týmu S'-chung  Ču.

Hrobka prvního císaře dynastie Čchin, který vládl ve třetím století před naším letopočtem, obsahuje pod zemí armádu více než osmi tisíc terakotových válečníků. Sochy, na tehdejší dobu v nadživotní velikosti, jsou seřazeny do geometricky přesných regimentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám