Hlavní obsah

Kurdové prý osvobodili většinu Sindžáru, islamisté popravili dezertéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Kurdští pešmergové slaví další úspěch v boji proti Islámskému státu (IS). V neděli se jim údajně podařilo zpátky dobýt většinu strategicky důležitého města Sindžár. Jak uvedla místní média, z města prchly desítky islamistů, kteří prý byli následně popraveni za dezerci svými spolubojovníky.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kurdští pešmergové při útoku na bojovníky Islámského státu.

Článek

Sindžár leží na úpatí pohoří Džabal Sindžár v severním Iráku. Horskou oblast se pešmergům podařilo osvobodit už čtvrtek. [celá zpráva]

Úplné osvobození města Sindžár by znamenalo významnou strategickou výhodu v boji s radikály. Přerušilo by se tím totiž spojení mezi oblastmi, které radikální islamisté ovládají v severovýchodní Sýrii, a Mosulem, největším městem na severu Iráku, které IS obsadil při bleskové ofenzivě letos v červnu.

"S boží pomocí město (Sindžár) zcela osvobodíme," uvedl v neděli prezident kurdské autonomie Masúd Barzání při návštěvě pešmergů přímo na frontě. "Osvobozením tohoto regionu během pouhých 24 hodin se pešmergové zapsali do dějin," dodal.

Američané provedli v neděli na pozice IS v okolí Sindžáru čtyři letecké údery. Právě intenzivní letecká podpora ze strany spojenců umožnila Kurdům rychlý postup proti radikálům z této oblasti.

Jako trest za porážku v Sindžáru prý nechali velitelé IS popravit kolem 45 vlastních bojovníků. Už v sobotu informovala syrská exilová organizace SOHR o popravě asi stovky zahraničních bojovníků IS v syrském městě Rakka, kteří se údajně chystali dezertovat.

Při postupu proti islamistům v pohoří Sindžár se kurdským bojovníkům podařilo minulý týden osvobodit i příslušníky menšiny jezídů, kteří se do hor uchýlili v létě. Členové IS přinutili tisíce členů této menšiny přijmout islám, ale zajali i tisíce jejich žen, které využívají jako otrokyně. Mnoho jezídů uprchlo také na kurdská území do sousední Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám