Hlavní obsah

V čele Evropské rady vystřídá Van Rompuye polský expremiér Tusk

Novým stálým předsedou Evropské rady se od pondělí stane bývalý polský premiér Donald Tusk. Vystřídá Hermana Van Rompuye z Belgie, který funkci zastával v minulých pěti letech. Touto výměnou končí výrazné personální obměny v unijních institucích, které odstartovaly jarní volby do Evropského parlamentu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Tuska vybrali prezidenti a premiéři zemí osmadvacítky jako předsedu svých jednání na konci srpna. Polský politik, u kterého bývá zdůrazňováno jeho evropanství a schopnosti prokázané v domácí politice, byl pro některé překvapivou volbou. Jasnou podporu však má například ze strany německé kancléřky Angely Merkelové, se kterou jej pojí přátelské vztahy. S Van Rompuyem si úřad předají v pondělí dopoledne, funkční období je dva a půl roku s jednou možností opakování.

Významnou částí role „prezidenta EU”, jak je funkce předsedy Evropské rady někdy označována, bývá vyjednávání s lídry unijních států ve snaze najít pro všechny přijatelný kompromis nad klíčovými či kontroverzními otázkami. Odcházející Van Rompuy tuto roli zvládal způsobem, který političtí komentátoři označují za „rezervovaný a decentní”. A zvládal ji ve velmi napjaté době hluboké ekonomické krize.

Tusk má pro podobná vyjednávání už dopředu handicap: francouzsky nemluví vůbec a hned na první tiskové konferenci po svém zvolení se rozhodl novinářům slíbit, že si vybrousí angličtinu. Podle médií pak v minulých měsících skutečně absolvoval intenzivní jazykový kurz a angličtinu si zlepšil.

„Jazykové schopnosti takové domlouvání dohod velmi zjednodušují. Ale ani všichni premiéři a prezidenti zemí EU anglicky nemluví,” připomněla v rozhovoru s ČTK analytička bruselského Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS) Sonia Piedrafitaová.

Tusk ostře kritizuje Rusko 

Ovlivnit by to podle ní mohlo složení Tuskova týmu nejbližších spolupracovníků a následně také to, že na pracovní úrovni nahradí angličtinu němčina. Podobný - a logický - posun k němčině je navíc podle ní možné sledovat v komunikaci mezi šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou europarlamentu Martinem Schulzem.

Tusk, který svůj první unijní summit v nové roli absolvuje před Vánoci, přichází do vrcholné funkce v Bruselu v době, kdy po jarních volbách relativně posílila role Evropského parlamentu. Patrné to bylo například ve chvíli, kdy europoslanci v zásadě dokázali premiérům vnutit svého kandidáta do čela Evropské komise.

Podle Piedrafitaové ale bude tato emancipace europarlamentu patrná především ve vztahu právě k Junckerově komisi, kdy bude patrnější snaha poslanců ovlivnit přípravu legislativních návrhů. Analytička zároveň připomíná, že Juncker ještě jako lucemburský premiér na summitech sedával a s bývalými kolegy z mnoha zemí má dobré vztahy, které se snažil udržet.

A ještě jeden moment je na výběru Tuska zajímavý. Jednu z nejviditelnějších rolí v EU bude nyní poprvé zastávat politik ze země stále označované za „nového člena” unie, tedy z východní části kontinentu. Navíc v době, kdy státy jako Tuskovo Polsko či pobaltské země patří v unii k nejhlasitějším kritikům ruského postupu v ukrajinské krizi. Tusk z těchto názorů zřejmě nesleví.

„Pro (ruského prezidenta Vladimira) Putina, pro nynější Rusko, je EU problém. A my musíme pochopit - a myslím, že k té chvíli se blížíme -, že Rusko není náš strategický partner. Rusko je náš strategický problém,” uvedl například v rozhovoru, který v pátek zveřejnily Financial Times.

Podle Piedrafitaové může být Tuskova národnost výhodou. „Polsko je velký stát, zároveň ale nepatří do eurozóny. To je dobrá pozice pro hledání kompromisních dohod či propojování rozdílných preferencí,” míní analytička. Na druhou stranu právě fakt, že Polsko eurem neplatí, může Tuskovi komplikovat jeho další roli. Měl by totiž předsedat také takzvaným eurosummitům, tedy schůzkám lídrů zemí platících právě společnou evropskou měnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám