Hlavní obsah

Benátky jsou pod vodou. Město má povodňovou pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

Po silných deštích se pod vodou ocitla část Benátek. Po kotníky vody je i na náměstí sv. Marka. V noci na sobotu výška hladiny překročila 111 centimetrů nad dlouhodobý průměr, informovala italská meteorologická služba meteoweb. Město má tak povodňovou pohotovost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Benátky jsou pod vodou. Město má povodňovou pohotovost Video: Reuters

 
Článek

Vytrvalé deště způsobily lokální záplavy a s tím spojenou dopravní kalamitu už koncem pracovního týdne ve většině severní poloviny Itálie, včetně metropole Říma. Nejen na náměstí sv. Marka se bez potíží chodilo jen dámám v kozačkách a pánům v holínkách. Zaplaveny byly na 12 procentech historického města i některé obchody a přízemní byty.

Na fenomén "Acqua alta" (vysoká voda) je město na laguně zvyklé. Vyskytuje se zejména na podzim a v zimě. Radnice je na ně připravená a vždy v předstihu instaluje v postižených oblastech provizorní lávky, po kterých se lidé mohou suchou nohou pohybovat.

Nejničivější záplavy zasáhly Benátky 4. listopadu 1966, kdy moře zalilo město do výšky 194 centimetrů. Při jedněch z nejhorších záplav za poslední desítky let v roce 2008 hladina dosáhla 160 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám