Hlavní obsah

Dva členové posádky vystoupili z ISS, aby přesunuli porouchané čerpadlo

Astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Reid Wiseman a Němec Alexander Gerst, jehož vyslala Evropská vesmírná agentura (ESA), v úterý zahájili pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). První rutinní údržba na ISS po více než roce má trvat zhruba 6,5 hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti vystoupili ven z Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Reuters

 
Článek

Dvojice se vydala do volného kosmického prostoru téměř 420 kilometrů nad zemským povrchem. Za úkol mají umístit porouchané čerpadlo na náležité místo. Nyní je čerpadlo o velikosti chladicího boxu a hmotnosti 350 kilogramů v dočasném skladovacím prostoru, kam bylo umístěno během naléhavých oprav čpavkového chladicího systému loni v prosinci.

Rutinní výstupy do volného prostoru byly loni v červenci pozastaveny. Italský kosmonaut tehdy málem utonul, když mu do helmy natekla voda. NASA mezitím problém s chladicím systémem skafandru vyřešila, vyvstal však nový problém s bateriemi skafandru. Nové dorazily na konci září.

Na orbitálním komplexu nyní působí šest členů 41. expedice. Kromě Wisemana a Gersta to jsou ruský velitel Maxim Surajev, kosmonautka Jelena Serovová, kosmonaut Alexandr Samokuťajev a americký astronaut Barry Wilmore.

Reklama

Výběr článků

Načítám