Hlavní obsah

Indičtí celníci našli v letadle zlato za 30 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet sedm kilogramů zlata v přepočtu asi za 30 miliónů korun našli celníci ukryté v letadle v jižní Indii. Drahý kov se pašeráci snažili přepravit v krabičkách s mobilními telefony. Zásilka přiletěla z Hongkongu na letiště v Čennaí. Policie zatím nezjistila, kdo zlato pašoval, ani kdo měl být jeho příjemcem, informoval server BBC News.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Indie patří mezi největší spotřebitele zlata na světě a jeho dovoz nejvíce přispívá k indickému obchodnímu deficitu. Země proto v loňském roce zvýšila clo na dovoz zlatých šperků a zlata z osmi na deset procent.

Vláda se tímto způsobem snaží snížit poptávku obyvatel po drahém kovu, které mnozí Indové tradičně hromadí v přesvědčení, že si tak zajistí finanční bezpečnost.

Podle centrální banky dovoz zlata za čtvrtletí končící loňským prosincem dosáhl 3,9 miliardy dolarů, zatímco za předchozí tři měsíce se cenného kovu dovezlo za 16,4 miliardy dolarů.

S klesajícím dovozem a vyšším clem stoupá počet pokusů zlato do Indie propašovat. V listopadu loňského roku našli uklízeči na záchodcích letadla na letišti v Kalkatě 24 zlatých cihel za více než 1,1 miliónu dolarů. Letoun přiletěl z thajského Bangkoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám