Hlavní obsah

Řecká prokuratura poslala do vazby poslance neonacistické strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecká prokuratura poslala do vazby další dva poslance neonacistické strany Zlatý úsvit. Oba čelí obvinění ze členství ve zločinecké organizaci. Další zákonodárce krajně pravicového hnutí by měl vypovídat před prokurátory v neděli, uvedla agentura AP.

Foto: Angeliki Panagiotou, ČTK/AP

Šéf Zlatého úsvitu Michaloliakos je ve vazbě už delší dobu.

Článek

Celkem bylo obviněno devět poslanců Zlatého úsvitu, tři z nich čekají na soud ve vězení již od října. Jorgos Jermenis a Panajotis Iliopulos vypovídali v sobotu před prokurátory několik hodin. Poté bylo rozhodnuto o jejich vazbě. Jermenis, který je známý rovněž jako Kajadas: pod tímto jménem vystupoval jako basista v blackmetalové řecko-norské kapele Naer Mataron, byl obviněn mimo jiné z toho, že cvičil členy strany k útokům na imigranty.

Dalšího zákonodárce Efstathiose Bukurase čeká výslech. Kromě členství ve Zlatém úsvitu mu hrozí obvinění z vydírání. Ve vazbě je držen i šéf strany Nikolaos Michaloliakos. Zadržení všech členů Zlatého úsvitu souvisí s vraždou levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fisase z loňského září.

Poslanci již dříve před soudem popřeli jakoukoli vinu a označili vznesená obvinění za politicky motivovaná, což podle nich souvisí s tím, že Zlatý úsvit začal být mezi Řeky čím dál tím populárnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám