Hlavní obsah

Dva astronauti vyměnili v kosmu čerpadlo chladícího systému

Aktualizováno

Dva astronauti strávili část Štědrého dne ve volném prostoru. Američané Rick Mastracchio a Michael Hopkins vystoupili v úterý do kosmu a dokončili výměnu vadného čerpadla chladicího systému. Řídicí středisko ověřilo, že nové čerpadlo funguje.

Foto: ČTK/AP

Astronaut Rick Mastracchio ve volném prostoru opravuje čerpadlo na ISS

Článek

Američané Rick Mastracchio a Michael Hopkins prošli přechodovou komorou v 12 hodin a 53 minut SEČ, což bylo oproti plánu o 17 minut dříve. Během necelých sedmi hodin přesunuli náhradní čerpadlo ze skladovací plošiny na vnější straně stanice na místo původního a nyní nefunkčního zařízení.

Foto: Nasa, Reuters

Oprava ISS

Po instalaci čerpadla ověřilo řídicí středisko, že funguje správně, uvedla americká kosmická agentura NASA. Chladící okruh A by měl být integrován do systému chlazení během příštích dnů. Původně se počítalo s celkem třemi pracovními pobyty vně ISS, ale stačily dvě vycházky.

Foto: Nasa, Reuters

Oprava mezinárodní stanice ISS

Po zapnutí nového čerpadla bude orbitální komplex mít opět v provozu dva chladicí systémy. Jeden z nich byl kvůli poruše vyřazen, což ale posádku ISS neohrožuje.

Úterní výstup do volného kosmu je výjimečný, neboť se děje na Štědrý den. Nejde ale o první štědrovečerní výstup v historii. Před 14 lety v otevřeném prostoru pracovala již posádka z amerického raketoplánu Discovery, která upravovala Hubbleův vesmírný teleskop.

Reklama

Výběr článků

Načítám