Hlavní obsah

Na Slovensku podpálili automobil, který používal extremista Kotleba

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci z pátku na sobotu podpálili v Banské Bystrici terénní vůz, který při svých výjezdech používal nový krajský župan (hejtman) Marian Kotleba. Stalo se to jen několik hodin po složení slibu nového župana.

BEZ KOMENTÁŘE: Podpálené auto Mariána KotlebyVideo: TV Markíza

 
Článek

„Je to metoda zastrašování politických oponentů,“ reagoval Kotleba. Majitelem automobilu je Kotlebův poradce Miroslav Belička, který říká, že mu nikdo nevyhrožoval a požár spojuje s tajnými službami.

„Je to akt politického terorismu. Politická mafie má strach,“ uvedl. Za dopadení pachatele nabídl odměnu pět tisíc eur (138 tisíc Kč).

Kotleba je považován za vůdce slovenských extremistů. Kandidoval za Lidovou stranu Naše Slovensko a ve volbách župana banskobystrického kraje porazil místopředsedu vládní strany Směr-sociální demokracie Vladimíra Maňku. V rozhodujícím druhém kole získal 55 procent hlasů, Maňka pouze 44,5 procenta hlasů.

Vítězství Kotleby bylo největším překvapením krajských voleb na Slovensku. Podle politologů bylo vítězství Kotleby projevem hněvu a nespokojenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám